Bombna napada zahtevala več kot 60 žrtev

Foto: EPA napad Kabul ašura Foto: EPA napad Kabul ašura Foto: EPA napad Kabul ašura
V dveh napadih na šiitski svetišči v Afganistanu je umrlo več kot 60 ljudi. Napadi so se odvili na pomemben verski praznik ašura.
Oglej si celoten članek

Prva eksplozija je odjeknila v svetišču v središču Kabula, kjer so se zbrali šiiti ob prazniku ašura. Umrlo je najmanj 59 ljudi, več kot 160 je ranjenih. Med žrtvami so tudi otroci. Napada je izvedel samomorilski napadalec, ki naj bi se razstrelil ob vhodu v svetišče.

Druga eksplozija je odjeknila v mestu Mazar-i-Šarif na severu države. V svetišču, ki ga obiskujejo tako suniti kot šiiti, so umrli štirje ljudje, 17 je ranjenih. Bomba, ki je eksplodirala, je bila pritrjena na kolo. Po eksploziji je na bližnji univerzi prišlo do pretepa med šiiti in suniti. Pri tem so bili ranjeni štirje ljudje. Policija je kasneje deaktivirala še bombo, ki so jo našli v bližini kraja eksplozije in katere cilj so bili najverjetneje reševalci in varnostne sile.

Motor bombo so odkrili tudi na jugu države v mestu Kandahar. Kot vse kaže, je bomba eksplodirala prezgodaj, pri tem pa ranila dva policista in tri civiliste. Policija je dejala, da z gotovostjo ne morejo potrditi, kdo je bil tarča, najverjetneje pa so bili to šiitski verniki.

Bojijo se nasilja med ločinami

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je dejal, da se je tokrat zgodilo prvič, da je prišlo do takega napada na pomemben verski praznik, kot je ašura. V Afganistanu do zdaj niso bili priča napadom na pripadnike drugih verskih ločin, kot so jim pogosto priča v Iraku in sosednje Pakistanu. 

Odgovornost za napade je prevzela skrajna pakistanska sunitska skupina Laškar e-Jangvi al-Alami, ki deluje v Pakistanu. Skupina je izvedla že številne napade na verske manjšine v Pakistanu, današnja napada pa sta bila prva na afganistanskem ozemlju. Strokovnjaki so skupino opisali kot "protišiitsko teroristično organizacijo z razširjeno mrežo v Pakistanu, ki tesno sodeluje z Al Kaido in Talibani". Talibani zanikajo vpletenost v napade, ki so jih označili kot "nehumane in nemuslimanske".

Trenja niso novost

V Afganistanu so sicer trenja med večinskim sunitskim prebivalstvom in šiitsko manjšino že znana iz preteklosti, a do takšnega nasilja ni prihajalo.

Šiitski vodja in poslanec Mohamed Mohakik opozarja, da se je na napad treba odzvati "previdno in inteligentno". Sam je sicer ocenil, da za napadom stojijo skupine, povezane z Al Kajdo, ki želijo povzročiti etnične napetosti in tako uničiti prizadevanja za končanje vojne.

Napade so obsodile tudi koalicijske sile v Afganistanu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.