Bomo ostali brez sladkorja

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
V Sloveniji po besedah ministra Židana ne bomo ponovno uvedli proizvodnje sladkorja. Če ga bo zmanjkalo, ga bomo uvozili.
Oglej si celoten članek
Slovenija namreč s tem, ko se je odpovedala proizvodnji sladkorja, nima več lastne proizvodnje in je povsem odvisna zlasti od evropskega trga, je povedal minister Židan.

Evropa se sooča s krizo v sektorju sladkorja zaradi vrtoglavih cen in predvsem zaradi nedosegljivosti sladkorja, kar je posledica neuspešne evropske reforme, je danes v Bruslju menil kmetijski minister Dejan Židan.
Na probleme pri zagotovitvi zadostnih količin sladkorja so opozorila tudi nekatera slovenska podjetja živilskopredelovalne industrije.

Zaradi zmanjševanja količine sladkorja je tako minister Židan danes podprl zahtevo Portugalske po odprtju posebne kvote za uvoz nerafiniranega sladkorja po ničelni carinski stopnji v višini 500 tisoč ton. Po njegovem mnenju bi se tako lahko bistveno izboljšale razmere v preskrbi s sladkorjem tako v EU kot v Sloveniji.

Problem zapiranja proizvodnje v Sloveniji pa je bil po ministrovih besedah v tem, da je slovenski kmetijski prostor izgubil eno najbolj profitabilnih kultur in da tudi od zaprtja proizvodnje ni profitiral, saj so od 38 milijonov evrov, kolikor jih je bilo preko tega programa na razpolago, 35 milijonov evrov dobili tujci, ki so kupili slovensko tovarno sladkorja v Ormožu.

Minister je bil tudi presenečen nad dejstvom, da Evropska komisija ni opazila, da se zadnja tri leta zaloga sladkorja v Evropi počasi, a vztrajno znižuje. "Ta problem ne more nastati čez noč," je dodal.

Ob tem minister upa, da bo zgodba s sladkorjem dober nauk za posamezne politike, ki odločajo na evropski ravni.

V Sloveniji ni mogoče uvesti proizvodnje sladkorja
Na vprašanje, ali je mogoče, da bi v Sloveniji ponovno uvedli proizvodnjo sladkorja, pa je minister dogovoril, da bi bilo to "v tem trenutku zelo težko". "Ne nazadnje smo črpali denar za zapiranje proizvodnje, in to ne malo, 38 milijonov evrov," je pojasnil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.