Bosanski Srbi grozijo z bojkotom institucij

Foto: Žurnal24 Obnovljeni Mostar.
Premier Republike srbske Milorad Dodik je zagrozili z bojkotom državnih institucij, če Lajčak ne bo spremenil svoje reforme procesov odločanja v vladi in parlamentu v Sarajevu.
Oglej si celoten članek

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Miroslav Lajčak kljub temu vztraja pri svojih ukrepih, v ponedeljek pa je Dodiku v Banja Luki zagotovil, da ukrepi niso uperjeni proti Republiki srbski.

Lajčak je v petek sprejel spremembe zakona o delovanju sveta ministrov oz. vlade BiH, od parlamenta BiH pa zahteval, da do 1. decembra sprejme spremembe poslovnika, s katerimi bo omogočil učinkovitejše sprejemanje zakonov. Kot je utemeljil Lajčak, je to "začetek pozitivnega procesa, ki bo vodil v boljše delovanje države", in napovedal nove ukrepe za krepitev državnih oblasti.

Svet ministrov doslej zelo neučinkovit
Svet ministrov BiH je bil doslej skrajno neučinkovit, saj je odločitve sprejemal soglasno, tako da so lahko ministri preprečili sprejem odločitev, ki jim niso bile po volji, že samo s tem, da se niso udeležili sej, je bil kritičen Lajčak. S spremembo zakona, ki jo je uvedel, bodo seje sklepčne že, če se jih bo udeležila več kot polovica ministrov, odločitve pa bodo lahko sprejemali z navadno večino, a pod pogojem, da bo zanje glasoval vsaj en minister vsakega konstitutivnega naroda.


Ostanki vojne. © iStockphoto

 

Srbi menijo, da gre za kršitev Daytona
Podobne spremembe bo moral uvesti tudi parlament, kjer je doslej veljalo, da je bilo število glasov, potrebnih za sprejemanje odločitev, določeno glede na število vseh izvoljenih poslancev in ne na število poslancev, ki so dejansko navzoči na zasedanju.

Ti ukrepi so v Republiki srbski povzročili pravo razburjenje, saj menijo, da gre za kršitev določil Daytonskega mirovnega sporazuma, ki je končal vojno v BiH (1992-1995) ter vzpostavil zapleten sistem sožitja dveh entitet, Republike srbske in Federacije BiH, ki ju sestavljajo trije konstitutivni narodi - Srbi, Bošnjaki in Hrvati.

Odstopne izjave že podpisane
Dodikovi Neodvisni socialdemokrati (SNSD) so zagrozili z bojkotom dela vseh državnih institucij BiH, solidarnost s politiki pa so izrazili tudi številni sindikati in celo železničarji, ki so pozivali k državljanski nepokorščini. Predsednik parlamenta Republike srbske Igor Radojčić je danes sporočil, da bodo predstavniki Republike srbske iz državnih institucij izstopili 30. oktobra, s tem pa blokirali njihovo delovanje, če Lajčak do takrat ne bo spremenil svoje odločitve. "Odstopne izjave so že podpisane," je dodal Radojčić, napovedal pa je tudi posebno zasedanje parlamenta v Banja Luki.

Spomin na tragedijo preprečuje nove dogovore. © sourcename

 

Dodik po pogovorih ''vidno pomirjen''
Umik predstavnikov SNSD iz državnih institucij bi samo še dodatno zapletel politično situacijo v državi, ki se že tako sooča s krizo, potem ko BiH zaradi propadle policijske reforme ni sklenila sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju z EU. Krivda za to naj bi bila predvsem na Republiki Srbski.

Lajčak se je sicer v ponedeljek v Banja Luki sestal z Dodikom in ga skušal pomiriti, da njegovi ukrepi za izboljšanje delovanja in učinkovitosti vlade BiH in parlamenta niso uperjeni niti proti Republiki srbski niti proti kateremu od treh konstitutivnih narodov. Kot še navaja APA, je bil Dodik po pogovoru z Lajčakom videti pomirjen, dejal pa je, da bodo počakali na pravno opredelitev Lajčakovih predlogov, ki naj bi jih njegov urad objavil v prihodnjih dneh.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.