Brata načrtovala napad tudi v New Yorku

Foto: EPA
Foto: EPA
Brata, osumljena napada na Bostonskem maratonu, naj bi se med begom odločila, da napadeta še newyorški Times Square.
Oglej si celoten članek

Osumljena čečensko-ameriška terorista, brata Carnajev, ki sta na Bostonskem maratonu z dvema bombama ubila tri, ranila pa več kot 180 ljudi, sta se med begom pred policijo na mah odločila, da bosta preostanek eksploziva in orožje uporabila za napad na newyorški Times Square. Na srečo Newyorčanov in turistov so ju bostonski policisti prej onemogočili.

Novico sta na novinarski konferenci v četrtek potrdila newyorški župan Michael Bloomberg in policijski komisar Ray Kelly. Dobila sta jo od preiskovalcev, ki v bostonski bolnišnici zaslišujejo 19-letnega Džoharja Carnajeva, ki so ga policisti dobili v roke živega. Njegov brat, 26-letni Tamerlan Carnajev, je bil med spopadom s policijo v predmestju Bostona Watertown ubit.

Odločitev padla med vožnjo, na srečo je zmanjkalo goriva

Osumljenca sta se po pokolu v ponedeljek prejšnji teden potuhnila, dokler nista v medijih zaokrožili njuni fotografiji. Prejšnji četrtek sta se najprej zapletla v spopad z univerzitetno policijo, v katerem sta enega policista ubila, drugega pa ranila. Nato sta ugrabila avtomobil in voznika. V avtomobil sta naložila pet cevnih bomb in eno izdelano iz ekonom lonca ter orožje.

Med vožnjo sta se odločila, da bosta preostali material uporabila za napad na Times Square, a jima je med vožnjo jima je zmanjkalo goriva. Medtem ko je Tamerlan točil gorivo, Džohar pa vstopil v trgovino po hrano, jima je voznik avtomobila pobegnil in poklical policijo. Med spopadom s policisti je bil Tamerlan ubit, Džohar pa je pobegnil, a so ga kmalu zatem ujeli.

"Hvaležni smo, da nam ni bilo treba izvedeti, ali bi ju lahko ustavili, preden bi napadla Times Square," je dejal Bloomberg in priznal, da jima napada verjetno ne bi mogli preprečiti. Čeprav s strani bratov Carnajev v četrtek ni bilo nobene nevarnosti več, so Times Square preplavili policisti. Turiste je dodatno strašil  napis na enem od mnogih ekranov na osrednjem mestnem trgu, ki jih je obveščal, da se je pripravljal napad.

Zagotovljena odmevnost napada

Times Square je sicer priljubljen cilj teroristov, saj je vedno nabito poln ljudi, medijsko središče sveta, kot je New York, pa zagotavlja veliko odmevnost napada. Nazadnje ga je skušal razstreliti Pakistanec Fajsal Šahzad leta 2010, vendar njegove doma narejene bombe v avtomobilu ni razneslo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.