Britanci upajo, da je ta teorija resnična

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Po četrtkovem zgodovinskem referendumu v Veliki Britaniji, stoji pred zagovorniki brexita odločitev o aktivaciji 50. člena Lizbonske pogodbe, ki bo v vsakem primeru pomenila padec njihove politične kariere. Cameron je "umazano" delo prepustil njim.
Oglej si celoten članek

Po zgodovinski odločitvi na četrtkovem referendumu okoli 33 milijonov volivcev nestrpno pričakuje, kaj bodo naredili zmagovalci referenduma, na katerem so se Britanci odločili za izstop iz Evropske unije. 

Politični komentatorji napovedujejo temno prihodnost Veliki Britaniji. Potem ko je vodja laburistov 
Jeremy Corbyn zaradi nezaupanja odstavil zunanjega ministra v vladi v senci Hilaryja Benna, je odstopilo 28 članov. Na mestu predsednika vlade bi lahko že novembra stal nekdanji londonski župan Boris Johnson in eden od vodij kampanje za brexit. 

Cameron odločitev prepustil "zmagovalcem"

Foto: EPA david cameron Cameron se namerava umakniti do oktoberskega kongresa konservativcev, saj verjame, da bo moral pogajanja o izstopu države iz EU voditi nov premier. "Mislim, da je prav, da novi premier sprejme odločitev o tem, kdaj aktivirati člen 50," je po razglasitvi rezultatov referenduma dejal Cameron.

A odločitev Camerona, da odstopi, preden bo aktiviran 50. člen Lizbonske pogodbe, ki določa, kako lahko država zapusti Evropsko unijo, ima po pisanju britanskih komentatorjev lahko bolj daljnosežne posledice, kot izgleda na prvi pogled. 

Johnson ugriznil v kislo jabolko

Komentator pri Guardianu je objavili zanimivo hipotezo, ki naj bi razložila, zakaj je bil zagovornik brexita Boris Johnson na zadnji novinarski konferenci videti tako potrt. Zavedel naj bi se, da je dejansko izgubil. "Morda zagovorniki brexita tega še niso spoznali, a so dejansko izgubili, in vse odvisi od enega človeka: Davida Camerona," je zapisal komentator, ki se podpisuje z Guardian Pick.

Z enim zamahom naj bi Cameron dejansko razveljavil rezultat referenduma in hkrati uničil politično kariero Borisa Johnsona, Michaela Gova in drugih vodilnih zagovornikov brexita. 

Foto: Žurnal24 Zagovorniki izstopa iz EU Med kampanjo je Cameron večkrat ponovil, da bo glas za odhod iz EU vodil do takojšnje aktivacije 50. člena Lizbonske pogodbe, a v svojem govoru je to namero opustil in odgovornost predal svojemu nasledniku. 

Potop trgov, napoved Škotske in Severne Irske

Nato se je začel potop trgov, padec britanskega funta, napoved Škotov in Severne Irske, da bodo zahtevali neodvisnost oz. združitev z republiko Irsko, napoved, da bo treba izdati potne liste za Britance v tujini in razmišljanje o drugih posledicah, ki jih prinaša izstop iz EU.

Rezultat referenduma ni zavezujoč, je svetovalne narave in parlamenta ne zavezuje k odločitvi v skladu z referendumsko odločitvijo.  

Na volitvah v konzervativni stranki, ki jih je sprožil Cameron, bodo kandidati morali odgovarjati na naslednje vprašenje: "Ali boste, če boste izvoljeni za vodjo stranke, sprožili aktivacijo 50 člena?"
"Kdo bi želel prevzeti odgovornost za vse posledice, ki jih prinaša aktivacija tega člena," se sprašuje komentator. 

Rezultat, ki ga ne morejo uporabiti

Meni, da se Boris Johnson tega zaveda, zato je bil njegov nastop na novinarski konferenci tako umirjen. Če se bo potegoval za voditeljstvo v stranki in bo nato padel pri izvajanju aktivacije 50. člena, se bo njegova politična kariera končala. A enako bo tudi v primeru, da bo sprožil aktivacjo 50. člena, ki bo VB prinesla kup problemov in nestabilnosti. 

"Boris Johnson vse to ve," pravi komentator. "Zagovorniki in voditelji kampanje za brexit imajo sedaj rezultat, ki ga ne morejo uporabiti, za njih je vodstvo konzervativne stranke strupeni kelih.

Tega se je po oceni komentatorja zavedal tudi Johnson, ko je dejal, a ni nobene potrebe, da se 50. člen uporabi takoj. Niti Johnson niti Gove naj ne bi bila pripravljena sprejeti nepovratnega koraka, dejanskega odhoda VB iz EU, zato je vse, kar ostane, da nekdo, ki ima pogum, vstane in pove, da je brexit nedosegljiv v realnosti, brez uničujočih posledic za VB. David Cameron je to breme preložil na voditelje kampanje za brexit.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 15:26 29. Junij 2016.

    Pred leti je okrog se širila napoved jasnovidke - mislim da leta 2012 al 2013. EU bo razpadla, tvorile se …

  • mph
    22:43 27. Junij 2016.

    So plusi in minusi, ma se bojim, da več minusov. Zdaj so mladi Britanci našli mimogrede službo povsod po Eu, …

  • 20:22 27. Junij 2016.

    Politika je k...........,vedno jo moraš brati od zadaj naprej in malo vmes !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.