Brown ni želel, da umre pri njih

Foto: Žurnal24 Britanski premier David Cameron je nedavno Libijčevo izpustitev označil za velik
Vlada pod vodstvom nekdanjega britanskega premierja Gordona Browna je storila vse, da libijski terorist Al Megrahi ne bi umrl na britanskih tleh, razkriva tajno poročilo.
Oglej si celoten članek

Abdelbaset Al Megrahi je avgusta 2009 zapustil škotski zapor, v katerem je prestajal dosmrtno ječo zaradi napada na letalo družbe PanAm. V eksploziji letala nad mestom Lockerbie je 21. decembra 1988 urmlo 270 ljudi, med njimi 189 Američanov.

Škotske oblasti so Libijca izpustile avgusta 2009 zaradi zdravstvenih razlogov. Ob vrnitvi v domovino je doživel bučen sprejem. Mediji so decembra lani poročali, da je Al Megrahi v komi.

Prav Američane naj bi objava tajnega poročila razburila. V poročilu, ki ga povzemajo mediji, sicer nikjer ni dokazov, da bi vlada ali podjetje British Petroleum (BP) izvajala pritisk na škotske oblasti. Pač pa v poročilu jasno piše, da je Brown, potem ko so ga obvestili, da ima Al Megrahi raka v zadnjem stadiju, Libiji olajšal postopek za zahtevo po njegovi izročitvi. Britanska vlada naj bi namreč ocenila, da bi Velika Britanija utrpela preveliko škodo, če bi Al Megrahi umrl v škotskem zaporu.

Vlada je zato ratificirala sporazum o izmenjavi zapornikov in libijski strani pojasnila, kako zaprositi za takšno izmenjavo ali za izpustitev iz sočutja. Libiji so dali jasno vedeti, da škotska vlada ne predstavlja nobene ovire.

Laburisti so se odzvali in dejali, da niso lobirali za Megrahijevo izpustitev, saj je bila to stvar škotske administracije, ki ima široke pristojnosti in neodvisno sodstvo. Prav tako je lobiranje zanikala škotska vlada in podjetje BP.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.