Buffet: Nehajte crkljati superbogataše

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Eden najbogatejših Zemljanov se je zavzel za povišanje davčne stopnje vsem Američanom, ki zaslužijo več kot 10 milijonov dolarjev na leto.
Oglej si celoten članek

Eden najbogatejših Zemljanov, Američan Warren Buffet se je v prispevku za New York Times z naslovom "Nehajte crkljati superbogataše" zavzel za povišanje davčne stopnje vsem Američanom, ki zaslužijo najmanj milijon dolarjev na leto, in za še višjo stopnjo tistim, ki zaslužijo 10 milijonov dolarjev na leto.

Buffet to predlaga s ciljem znižanja zveznega proračunskega primanjkljaja, saj meni, da lahko pri tem pomagajo tudi tisti, ki jih kriza ni prizadela. Predsednik ZDA Barack Obama je nedavno v času pogajanj o povišanju meje javnega dolga in znižanju proračunskega primanjkljaja zahteval tudi odpravo davčnih olajšav iz časov predhodnika Georgea Busha za tiste, ki zaslužijo več kot 200 tisoč dolarjev na leto.

Obama popustil republikancem

Vendar pa je Obama popustil republikancem in od zahteve odstopil, čeprav večina Američanov glede na ankete podpira tak ukrep. Obama sicer pravi, da bodo odpravo davčnih olajšav skušali doseči v času sestavljanja predlogov za dodatno znižanje primanjkljaja, s čemer se bo ukvarjala posebna komisija, sestavljena iz 12 članov ameriškega kongresa iz obeh strank.

Buffet, ki si je več milijard dolarjev vredno premoženje zaslužil z vlaganji, je zavrnil trditev republikancev, da bi povišanje davkov škodilo investicijam. Po njegovem mnenju so nizki davki na plače oziroma nizki davki za nižji ali srednji razred potrebni za zagon gospodarstva, nizki davki za najbogatejše pa niso.

Za obdavčenje dobička od kapitala

Buffet se je zavzel tudi za obdavčenje dobička iz kapitala, kar je bilo v ZDA pogosto deležno zaščite pred davki. Opisal je tudi svoj primer in navedel, da je sam lani plačeval davke le po stopnji 17,4 odstotka. V 80. in 90. letih prejšnjega stoletja so bili davki za bogate po Buffetovih trditvah precej višji, vendar ga to skupaj z drugimi nikakor ni oviralo pri nadaljnjem vlaganju.

Predsednik in glavni izvršni direktor investicijskega podjetja Berkshire Hathaway je s premoženjem, ocenjenim na 47 milijard dolarjev, letos tretji najbogatejši človek na svetu. Denarja bi imel še več, če ga ne bi razdal v dobrodelne namene. Leta 2006 je naznanil, da bo na ta način razdal večino svojega premoženja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.