Bush napovedal možnost umika vojakov

Foto: Žurnal24 Bush je po srečanju z iraškimi voditelji napovedal možnost umika določenega štev
Bush, ki je danes nenapovedano obiskal Irak, je po srečanju z ameriškimi generali in iraškimi voditelji izjavil, da bi lahko določeno število ameriških vojakov v Iraku poslali domov, če se bodo varnostne razmere v državi izboljšale.
Oglej si celoten članek

Ob tem pa ni povedal, kolikšno število vojakov bi lahko zapustilo Irak niti kdaj bi se to lahko zgodilo.

Ameriški predsednik, ki ga v Iraku spremljata obrambni minister Robert Gates in državna sekretarka Condoleezza Rice, je slednje povedal po srečanju s poveljnikom ameriških sil v Iraku, generalom Davidom Petraeusom in ameriškim veleposlanikom Ryanom Crockerjem, ki bosta prihodnji teden v kongresu predstavila težko pričakovano poročilo o stanju v Iraku.

" General David Petraeus in veleposlanik Ryan Crocker sta mi povedala, da bo mogoče zagotavljati enako varnost z manjšim številom ameriškim sil, če se bo uspeh, kot ga beležimo trenutno, nadaljeval," je povedal Bush, ki je svoje vtise o obisku v Iraku podal v puščavskem oporišču na zahodu Iraka, okoli 190 kilometrov zahodno od Bagdada.

Ameriški kongres pa je Bush pozval, naj počaka na poročilo Crockerja in Petraeusa 15. septembra, preden bodo presojali o njegovi odločitvi o napotitvi dodatnih 30.000 vojakov v Irak. " Člane obeh strank v kongresu pozivam, naj jima prisluhnejo," je dejal. " Ne bi smeli na hitro sprejemati zaključkov pred poročanjem generala in veleposlanika," je dodal.

Ameriški predsednik se je danes sestal tudi z iraškim premierom Nurijem al Malikijem in drugimi iraškimi vladnimi predstavniki. Iraško vlado je pozval, naj ustrezno odgovori na napredek v iraški pokrajini al Anbar, kjer je nasilje močno upadlo, potem ko so se sunitski plemenski voditelji in nekdanji uporniki združili z ameriškimi silami v lovu za pripadniki Al Kaide in drugimi skrajneži. Bush se je srečal tudi s sunitskimi plemenskimi šejki in člani uprave al Anbarja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.