Čad obtožuje Evropejce ugrabitve

Foto: Žurnal24 Čad trdi, da so Francozi hoteli ugrabiti sudanske sirote, Francija pravi, da gre
Čadsko sodišče je 16 Evropejcev in dva državljana Čada obtožilo ugrabitve ali vpletenosti v ugrabitev 103 mladoletnih otrok, domnevno sirot iz Darfurja, ki so jih poskušali prepeljati v Francijo.
Oglej si celoten članek

Zaradi ugrabitve so obtožili devet Francozov, šest članov dobrodelnega društva Zojina barka in tri novinarje, vpletenosti v ugrabitev pa dva državljana Čada in devetčlansko špansko posadko letala, s katerim so hoteli 25. oktobra otroke iz Čada prepeljati v Francijo.

Oblasti v Čadu so minuli četrtek prijele 17 ljudi, potem ko so člani omenjenega francoskega društva poskušali na letališču v Abecheju otroke, po njihovih trditvah sirote iz sudanske krizne pokrajine Darfur, vkrcati na letalo za Francijo. Kot so povedali v društvu Zojina barka, so v Franciji že imeli dogovor z družinami, ki bi sprejele sirote in jih tako rešile pred "gotovo smrtjo".

Sodišče v Abecheju je obtoženim že izdalo zaporni nalog. © AFP

 
Pariz obtožuje
V več kot štiriletnem konfliktu v Darfurju je bilo doslej ubitih že 200.000 ljudi, 2,5 milijona je razseljenih, večina na vzhodu Čada. Odvetnik društva Gilbert Collard je dejal, da so obtožbe milejše, kot se je bal po ostrem odzivu čadskega predsednika Idrissa Debyja , in da bodo spodbijali vse točke obtožnice. Deby je dogodek označil kot "nedvomno ugrabitev" in obljubil kaznovanje vpletenih. Poskus francoskega društva je obtožil tudi uradni Pariz, francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa je zaradi dogodka konec minulega tedna po telefonu poklical Debyja.

Ugrabitve so obtoženi tudi člani dobrodelnega društva in novinarji. © AFP

 
Čadski notranji minister Ahmat Bašir je povedal, da obtožene v primeru, če bodo spoznani za krive, čaka do 20 let zapora s težkim delom. Za vse je sodišče v Abecheju izdalo tudi zaporni nalog, še ta teden pa naj bi jih odpeljali v prestolnico N'Djamena. Predstavnica Unicefa v Čadu Mariam Coulibaly Ndiaye je povedala, da se predstavniki oblasti danes pogovarjajo z otroki, da bi ugotovili, ali gre res za sirote iz Darfurja, kot trdi društvo Zojina barka. Francosko zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da naj bi bilo že ugotovljeno, da otroci prihajajo iz Čada, ne pa iz sosednjega Darfurja, prav tako pa naj ne bi bili sirote, ampak imajo starše. V to, da naj bi otroci prihajali iz Darfurja in da so sirote, pa naj bi predstavnike Zojine barke prepričali tudi vaški starešine, ki naj bi jim v dokaz predstavili tudi kup dokumentov.

Incident se je zgodil prav v času, ko se Evropska unija pripravlja na namestitev mirovnih sil v Čadu in Srednjeafriški republiki ob meji z Darfurjem s ciljem zavarovati begunce iz te krizne pokrajine. Naloga okoli 3000 pripadnikov misije EU bo skrbeti za varnost prebežnikov iz Darfurja, največ vojakov – okoli 1500 – pa bo prispevala Francija, ki bo misijo tudi vodila.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.