Če bi Zemlja za 5 sekund ostala brez kisika

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Trije ugledni znanstveniki so dali odgovor na zelo zanimivo vprašanje: kaj bi se zgodilo, če bi Zemlja za pet sekund ostala brez kisika?
Oglej si celoten članek

Andrew Cote s kanadske univerze British Columbia, Geoffrey Widdinson, inženir iz Teksasa, in Khannan Sundar, inženir računalniških znanosti iz Indije, so za britanski časnik Independent odgovorili na to vprašanje.

"Vsi, ki bi bili v tem trenutku na plaži, bi dobili opekline. Ozon je molekularni kisik, ki blokira UV-svetlobo. Brez tega smo pečeni," je razložil Andrew Cote in dodal: "Vsi motorji z notranjim izgorevanjem bi bili uničeni. Vsa letala, ki bi v tem trenutku poletela, bi strmoglavila, tista v zraku, pa bi lahko nekaj časa letela brez motorja. Obstali bi tudi vsi avtomobili."

"Prav vsem bi eksplodiralo notranje uho. V trenutku bi namreč izgubili 21 odstotkov zračnega tlaka, zato bi bila delna izguba sluha pričakovana," je še povedal Cote. "Vsaka zgradba, narejena iz betona, bi se spremenila v prah. Kisik je namreč pomemben veznik betona."

Dihanje ne bi bilo oteženo

Geoffrey Widdinson je potrdil njegovo teorijo glede avtomobilov in dodal, da bi se po teh petih sekundah lahko znova prižgali, a bi verjetno začeli goreti, saj bi plini zadrževali dovolj toplote do trenutka, ko bi se kisik povrnil. "Kar se tiče dihanja, ljudje najbrž ne bi občutili razlike, saj naša telesa ne morejo registrirati pomanjkanja kisika, če ga ne bi bilo le pet sekund. Lahko zaznamo le visoko raven ogljikovega dioksida, in dokler se ta ne začne kopičiti v naši krvi, nimamo občutka, da se dušimo."

Nenadno pomanjkanje kisika nam ne bi povzročilo veliko škode, je še dodal: "Pravzaprav bi bilo na žalost prav nedramatično."

Sledil bi veliki pok

Inženir Khannan Sundar pa je vseeno vse skupaj razložil malce bolj dramatično. Medtem ko se vsi sprašujejo, kaj bi se zgodilo v teh petih sekundah, je Sundar razmišljal o tem, kaj bi se zgodilo po tem. "Prišlo bi do velike eksplozije, ki bi bila posledica oksidacije vseh oceanov, saj bi se v teh petih sekundah spremenili v vodik. Zemlja bi torej za pet sekund postala zelo mrzla, sledil pa bi veliki pok."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.