Če MZZ molči, agencije vozijo

Foto: Žurnal24 Trenutne razmere v letoviščih ob Rdečem morju so mirne, so se pa v središču prot
Slovenci v Egiptu. MZZ je obisk nemirne države odsvetovalo šele včeraj, medtem ko je dan prej tja odpotovala večja skupina turistov. Poslanca SDS sprašujeta vlado, zakaj tako pozen odziv.
Oglej si celoten članek

"Dokler na ministrstvu za zunanje zadeve ne rečejo, da je potovanje v neko državo nevarno, je odločitev o odpovedi potovanja in s tem povezan poslovni rizik v rokah posamezne turistične agencije," pojasnjuje Anton Matjašič, predsednik Združenja turističnih agencij Slovenije.

Več o trenutnih razmerah v Egiptu preberite TUKAJ.

Če se za odpoved potovanja agencije odločijo brez jasne podlage, ki jim jo daje priporočilo slovenskih oblasti, pri zavarovalnicah zelo težko uveljavijo stroške, ki nastanejo ob povračilu denarja potnikom in z odpovedjo aranžmajev, dodaja.

MZZ: Vsa EU odločitev sprejela hkrati
V Egiptu je trenutno okoli sto turistov, ki so v letovišča ob Rdečem morju odpotovali s slovenskimi agencijami. Tja so odpotovali v soboto, ko je veljalo priporočilo MZZ, naj se turisti izogibajo Kaira, Aleksandrije, Sueza in Ismailie.

Razmere v Egiptu so postale tudi predmet notranjepolitičnih obračunavanj. Poslanca SDS Milenko Ziherl in Jožef Jerovšek sta tako na zunanjega ministra Samuela Žbogarja naslovila poslansko vprašanje, v katerem zahtevata pojasnilo, zakaj po njunem mnenju tako pozen odziv MZZ na razmere v Egiptu.

Včeraj pa je MZZ izdalo opozorilo, da v trenutnih razmerah odsvetuje vsa potovanja v Egipt, Slovencem, ki so že tam, pa svetuje posebno previdnost zaradi številnih ropov in kraj. Obenem naj se turisti izogibajo krajev, kjer potekajo demonstracije.

Mirjam Možgan z ministrstva za zunanje zadeve odgovarja, da je bila odločitev o tem, da se odsvetuje pot v celotni Egipt, sprejeta po koordinacijskem sestanku vodij diplomatskih predstavništev EU v Egiptu. "Razmere podrobno spremljamo, smo tudi v stalnem stiku z agencijami, ki imajo v Egiptu slovenske goste," je zatrdila in dodala, da je včeraj veleposlanik Robert Kokalj odpotoval v Hurgado in si tam ogledal razmere. Kot je dejal, je tam na ulicah veliko vojske.

V soboto ostanejo v Sloveniji
Razmere v Egiptu so botrovale k prvim odpovedim potovanj v to priljubljeno turistično destinacijo. Tako Kompas v soboto ne bo odpeljal novih gostov v državo, je poročal STA. Ali se bo podobno odločila tudi agencija Sonček, še ni znano.

Vprašljiv je tudi odhod potnikov, ki naj bi v soboto v Egipt odleteli z agencijo Palma. Vse odločitve, povezane z varnostjo potnikov, agencija sprejema glede na navodila in priporočila MZZ in bo tako storila tudi v prihodnje, so nam povedali. Strankam, ki imajo predviden datum odhoda 5. februarja, ponujajo "tri možnosti, spremembo, odlog potovanja in odpoved potovanja brez stroškov.“ V Egiptu, natančneje v Hurgadi in Šarm El Šejku, z njihovo agencijo trenutno letuje okoli 80 Slovencev. V obeh letoviščih normalno potekajo vse aktivnosti, zagotavljajo v agenciji. 

Vulkanski pepel jih je potolkel
"Lani ob izbruhu islandskega vulkana smo zaman čakali na ustrezno opredelitev pojava s strani MZZ, zato pri zavarovalnicah naše agencije niso mogle uveljavljati odškodnin in so morale vso škodo nositi same,"
je na primeru, zakaj je jasna opredelitev oblasti za agencije tako pomembna, razložil Matjašič.

Višja sila le, če zanjo ne veste
In kakšne pravice sploh imajo potniki? Na Zvezi za varstvo potrošnikov (ZPS) so za Žurnal24 pojasnili, da mora biti varnost potnikov za organizatorja potovanja na prvem mestu, agencija pa mora poskrbeti, da se potniki varno vrnejo domov. Turistična agencija sicer odgovarja le za škodo, ki bi jo potnikom povzročila zaradi hude malomarnosti ali krivdnega ravnanja.

Tuje države iz Egipta množično rešujejo svoje ljudi. Iz Kaira je kljub zmedi na tamkajšnjem letališču domov uspelo odleteti več slovenskim državljanom, trenutno je tam ujeta le še ena potnica.

Potnik lahko v vsakem primeru odstopi od potovanja, pojasnjujejo na ZPS. Če je razlog za to tako imenovana višja sila, kot so razmere v Egiptu, mora agenciji plačati le tiste stroške, ki jih je ta do takrat že dejansko imela. A če potnik aranžma sklene že v času, ko je bil z izrednimi dogodki seznanjen, se na višjo silo ne bo mogel sklicevati, zato bo upravičen le do sorazmernega poplačila.

Če med potovanjem zaradi razmer ni mogoče izpeljati celotnega programa, so potniki upravičeni do sorazmerno manjšega plačila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.