"Če ZDA izvede še en napad, bomo odgovorili"

Foto: EPA
Foto: EPA
Skupno vojaško poveljstvo, ki vključuje predstavnike Rusije, Irana in oboroženih sil sirskega predsednika opozarjajo, da je ameriški napad na sirsko letališče prešel tako imenovano rdečo linijo.
Oglej si celoten članek

Napovedi, da bodo Rusija, Iran in oborožene sile Bašarja al Asada z isto močjo odgovorile na morebitni nov ameriški napad. "To, kar ZDA zdaj počnejo, je prekoračitev rdeče linije. Od zdaj naprej bomo odgovorili s silo na katerega koli napadalca in na kakršne koli nove napade. ZDA vedo za našo usposobljenost za hitri in močan povračilni ukrep," je po poročanju Independenta najavljeno v skupnem sporočilu.

Tudi ZDA napoveduje nove ukrepe

Že pred tem sporočilom je ameriški minister za finance Steve Mnuchin napovedal, da bodo ZDA kot odziv na napad s kemičnim orožjem v Siriji proti slednji uvedle dodatne sankcije. Mnuchin je po poročanju tujih tiskovnih agencij napovedal dodatne sankcije kot del vojaškega, diplomatskega in finančnega odziva na torkov napad s kemičnim orožjem na mesto Kan Šejkun, za katerega ZDA obtožujejo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada. Podrobnosti ni razkril, je pa poudaril, da pričakujejo nadaljnji vpliv sankcij na odvračanje posameznikov od poslovanja s Sirijo.

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je medtem ruski odziv na ameriško posredovanje v Siriji označil za razočaranje. Po njegovih besedah namreč kaže na nadaljnjo podporo Rusije Asadovemu režimu. Tillerson tudi pričakuje, da bo njegov obisk v Rusiji v torek in sredo težaven.

Na to kaže tudi odziv ruskega zunanjega ministrstva, ki je sporočilo, da od Tillersona pričakuje pojasnila. "Naj pride in nam razloži, kaj so storili. Povedali mu bomo, kaj si mi mislimo o tem," je v petek po napadu dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Kritiko ameriškemu napadu na letalsko bazo v Siriji je izrazil tudi Iran. Kot je dejal iranski predsednik Hasan Rohani, teroristi zaradi napada ploskajo Trumpu. "Zakaj ste napadli sirsko vojsko, ki je v vojni s teroristi? Na podlagi kakšne zakonodaje ali dovoljenja ste izstrelili rakete na to neodvisno državo," je bil kritičen Rohani.

Je pa Iran, sicer z Rusijo najtesnejši zaveznik Asadovega režima, podprl neodvisno preiskavo napada s kemičnim orožjem.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 21:13 10. April 2017.

    Po mibnusih sodeč , boš moral preseliti ti svojo rit , po tvoji pameti sodeč , te pa tudi tam …

  • 21:10 10. April 2017.

    Stavim da je večina Slovencev na strani Rusije , če se pa še mal zakuha , pa lahko na referendumu …

  • 21:07 10. April 2017.

    Očitno tale Trupm ni preveč pameten v geopolitiki . Sesterlili so jim 38 Tomahawkov , kar je zastrašujoč podatek . …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.