Cene v nebo, scenarij je za EU lahko katastrofalen

Foto: EPA
Foto: EPA
Čeprav dobava zemeljskega plina iz Rusije prek Ukrajine v EU za zdaj poteka nemoteno, so cene na referenčni nizozemski borzi za terminske pogodbe danes poskočile za več kot tretjino. Kaj nas čaka v prihodnje?
Oglej si celoten članek

Potem ko je po poročanju Bloomberga cena zemeljskega plin že konec prejšnjega tedna na referenčni borzi v Amsterdamu zrasla za 41 odstotkov, se je danes zjutraj zvišala še za 36. Cena za megavatno uro za terminske pogodbe je danes že okoli 125 evrov, vendar še vedno nižja kot je bila decembra lani, ko je v nekem trenutku dosegla 180 evrov za megavatno uro.  

Za zdaj dobava poteka nemoteno in je celo večja

Za zdaj, kljub vojni v Ukrajini, dobava zemeljskega plina v EU poteka brez zapletov. Kot poroča Bloomberg, so v ruskem Gazpromu zatrdili, da poteka dobava plina prek Ukrajine nemoteno. 

Dobava se je konec prejšnjega tedna celo povečala, saj se kupci v EU bojijo, da bodo dobave v prihodnje motene, kar pa bi ceno plina še zvišalo. Zato zdaj v večjem obsegu kupujejo zemeljski plin v okviru dolgoročnih pogodb. 

Izključitev Rusije iz sistema Swift lahko dobavo povsem ustavi

A iz Zahoda prihajajo napovedi o vse ostrejših sankcijah zoper Rusijo, zato je energetska prihodnost Evrope zelo negotova.

Dobave se bodo ustavile, če bo Zahod Rusijo izvzel oziroma odrezal iz sistema Swift. To bo namreč pomenilo, da plačila dobav plina ne bodo mogoča. 

Poleg tega je poljski premier Mateusz Morawiecki čez vikend pozval k zaprtju Severnega toka 1, plinovoda med Rusijo in Nemčijo. Vendar je, kot poroča Reuters, največji evropski operater energetskega omrežja Nord Stream zaprtje zavrnil.

Cene bodo visoke vse leto, skladišča lahko ostanejo prazna

Glede na trenutne razmere pa se mednarodni analitiki soglasno strinjajo, da bodo visoke cene vztrajale vse leto, hkrati pa lahko pride do pomanjkanja, kar bodo občutili tako v industriji, proizvodnji elektrike, kot končni odjemalci, ki se s plinom ogrevajo. 

Resne težave lahko občutimo prihodnjo zimo, saj evropski kupci ne bodo mogli napolniti skladišč poleti, seveda, ob domnevi, da se razmere lahko še zaostrijo in vztrajajo več mesecev. 

Energetska kriza lahko povzroči globalno recesijo

Posledice tega so lahko katastrofalne, saj bo treba zapirati industrijo, povišala se bo inflacija, rasla bo spiralno, zaidemo lahko v energetsko krizo, ki lahko povzroči globalno recesijo, pravijo nekateri. 

Na Twiterju se je oglasil še en analitik, Nikos Tsafos iz ameriške raziskovalne organizacije Center for Strategic and International Studies (CSIS), ki se je vprašal, ali Evropa lahko preživi brez ruskega plina. 

Sankcije bodo bolj boleče za EU kot Rusijo

EU namreč iz Rusije na leto uvozi približno polovico vsega zemeljskega plina. Del bi ga lahko nadomestili z utekočinjenim zemeljskim plinom, ki večinoma prihaja v Španijo, vendar ta ne bi bil dostopen vsem državam članicam.

Ugotavlja tudi, da izpada ruskega plina ne bi mogli zagotoviti niti, če bi se Kitajska v prid Evrope odpovedala celotnemu uvoz utekočinjenega zemeljskega plina. 

Na drugi strani pa izvoz zemeljskega plin za Ruse pomeni le manjši del ruskega izvoza, kar pomeni, da ustavitev tega zanje ne bi pomenilo veliko težav. 

Prekinitev dobave bi bila tako bolj boleča za Evropo kot za Rusijo. 

vojna Cene zemeljskega plina in nafte danes v nebo


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 63

  • 22:16 28. Februar 2022.

    eu in nato naj plača višjo ceno nafte in težave z rublem ... pa sej oni mislijom, da bodo z …

  • 16:49 28. Februar 2022.

    Franca, pozabil si na T34, ki potopi celo rusko mornarico z enim prosionicnim nevtronskim izstrelkom, ki je tako hiter, da …

  • 16:46 28. Februar 2022.

    Korona strčkoti so se prelevili v vojne in politične stratege,🤮

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.