Cepivo Sputnik, ki so ga poslali Rusi, ni enako, kot v drugih državah

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Slovaški inštitut za nadzor zdravil (Sukl) še ni izdal dovoljenja za uporabo ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V, saj nima dovolj podatkov o uporabi in tveganjih za omenjeno cepivo. Novi slovaški minister za zdravje Vladimir Lengvarsky je danes po seji vlade napovedal, da naj bi odločitev o odobritvi ruskega cepiva sprejeli prihodnji teden.
Oglej si celoten članek

Slovaški minister za zdravje je ob tem dodal, da želi najprej počakati na končno odločitev Sukla ter da se namerava sestati z njegovimi predstavniki. Odločitev je po njegovih besedah pričakovati v začetku prihodnjega tedna.

Tiskovna predstavnica Sukla Magdalena Jurkemikova je za slovaško tiskovno agencijo TASR danes dejala, da je inštitut že konec marca seznanil ministrstvo za zdravje, da zaradi nezadostnih podatkov ne more izdati dovoljenja za uporabo cepiva Sputnik V.

Jurkemikova je še dejala, da o uporabi ruskega cepiva odloča ministrstvo za zdravje. Tiskovna predstavnica ministrstva Zuzana Elišova je ob tem dejala, da nameravajo izvesti še tri laboratorijske teste.

Slovaška je v začetku marca prejela prvo dobavo ruskega cepiva z 200.000 odmerki, ki jih doslej še niso uporabili. Skupno je država naročila dva milijona odmerkov Sputnika V, čeprav ga Evropska agencija za zdravila (Ema) še ni odobrila.

Prav zaradi nakupa ruskega cepiva je bil prisiljen odstopiti slovaški premier Igor Matovič, saj je odločitev sprejel brez vednosti ostalih koalicijskih partnerjev. Pred tem je odstopil tudi takratni minister za zdravje Marek Krajči. Nova slovaška vlada mora sedaj sprejeti odločitev, kaj bo storila z že prispelimi odmerki ruskega cepiva.

Direktorica Sukla Zuzana Batova je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa že februarja priporočila, da ne bi smeli uporabljati nobenega cepiva proti covidu-19, ki nima pozitivnega mnenja Eme. Takratni minister Krajči je kljub temu marca dovolil izjemo za Sputnik V ob predpostavki, da bo njegovo uporabo odobril tudi Skul.

Po poročanju slovaškega časnika Dennik N, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA, je Sputnik V doslej uspešno prestal več testov na Slovaškem, ki pa ne omogočajo dokončne ocene o varnosti in učinkovitosti. Hkrati je ob sklicevanju na češko tiskovno agencijo ČTK navajal, da rusko cepivo, ki ga je prejela Slovaška, naj ne bi bilo identično cepivu Sputnik V, s katerim cepijo v drugih državah, njegova ocena pa je bila tudi objavljena v strokovni reviji The Lancet. Glede na raziskavo, ki je bila februarja objavljena v omenjeni reviji, je rusko cepivo Sputnik V "v osnovi varno" ter učinkovito 90-odstotno.

Madžarska je bila prva država v EU, ki je začela cepiti s cepivi proti covidu-19 iz Rusije in Kitajske, uporabo katerih Ema še ni odobrila. Od februarja dalje v naši vzhodi sosedi cepijo poleg z mRNA cepivom ameriškega in nemškega podjetja Pfizer in BionTech ter ameriške Moderne in vektorskim cepivom britansko-švedske AstraZenece še z vektorskim cepivom Sputnik V ter inaktivnim cepivom kitajskega podjetja Sinopharm.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 08:32 9. April 2021.

    EU in EMA se na vse možne načine brani ruskega cepiva, zato pa se nekatere evropske držve samostojno dogovarjajo z …

  • 11:57 8. April 2021.

    cepiva so v poizkusni dobi,eni bodo dobili tudi placebo ,ko že drugi mal več in eni celo vse sestavine cepiva.Ti …

  • 08:08 8. April 2021.

    Itak si je EMA oprala roke in preložila odgovornost na države članice. AZ je pa s podpisom pogodbe oprala odgovornosti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.