Četverčki 65-letnice so se rodili kar štirinajst tednov prezgodaj

Foto: EPA
Foto: EPA
Annegret Raunigk je s svojo zgodbo delila Nemce: v 66. letu starosti se je odločila, da bo še enkrat postala mama. Umetno so mati trinajstih otrok in sedemkratno babico oplodili v Ukrajini, saj so jo nemški zdravniki zavrnili.
Oglej si celoten članek

Aprila je svetovno javnost razburila zgodba nemške učiteljice Annegret Raunigk, ki si je pri 65. letih in 13 otrocih zaželela še enega bratca oz. sestrico za njeno 9-letno hčerko. O primeru so se posvetovali tudi nemški politiki, nekateri so celo klicali po zakonu, ki bi urejal starostni limit za nosečnice. Sedaj je 65. letnica rodila tri fante in eno punčko, ki jih je povila kar štirinajst tednov prezgodaj.

Porod je bil "presenetljivo“ enostaven

Četverčki imajo glede na poročanje nemških medijev dobre možnosti preživetja. Neeta, Dries, Bence in Fjonn merijo med trideset in 31 centimetrov, težki pa so med 655 in 960 grami. Povprečna teža novorojenčkov v Sloveniji 3.340 gramov, pri povprečni dolžini petdeset centimetrov. Mama Raunigk je za nemško televizijo RTL povedala, da otroci izgledajo "kot male, krhke lutke“, a so pri razmeroma dobrem zdravju.

Dojenčki bodo še nekaj tednov ostali v inkubatorju, saj se njihova pljuča, možgani in črevesje še niso popolnoma razvili. Zdravniki opozarjajo, da je zelo velika možnost, da bodo četverčki vse življenje trpeli zaradi posledic prezgodnjega rojstva.

Raunigk je že zapustila bolnico. Zdaj jo medicinske sestre učijo, kako mora ravnati z nedonošenčki, saj bodo potrebovali posebno nego."Sedaj bo pomembno, da bodo dojenčki pridobili na teži in se razvijali naprej. Pot bo dolga in težka,“ je za RTL povedal pediater Christof Dame.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.