Clinton bogatejši kot kdajkoli prej

Foto: EPA
Foto: EPA
Revija Forbes je objavila lestvico desetih najbogatejših ameriških predsednikov v zgodovini. Na prvo mesto se je uvrstil prvi ameriški predsednik George Washington, sedanjega predsednika Baracka Obame pa na njej ni.
Oglej si celoten članek

Prvi predsednik George Washington je bil eden najbogatejših prebivalcev Amerike v tistem času, njegovo bogastvo pa je bilo rezultat njegovega smisla za posel, poroke z bogato vdovo ter dediščine. Imel je dve veliki plantaži, številne kmetije in je bil lastnik mnogih sužnjev.

Drugi Hoover, tretji Jefferson

Na drugo mesto se je uvrstil Herbert Hoover, ki ga revija označuje za zadnjega resničnega poslovneža na čelu države. V dveh desetletjih preden je postal predsednik leta 1929, je v rudarskih poslih letno zaslužil 2,5 milijona dolarjev v današnji vrednosti. Hoover sicer kot predsednik ni prejemal plače.
Na tretjem mestu je Thomas Jefferson, ki je podedoval precejšnje bogastvo, a je kasneje trošil precej več, kot je zaslužil, in je leta 1826 umrl obubožan. Na četrto mesto se je uvrstil John F. Kennedy.

Obama težak 10 milijonov

Sedanji predsednik Obama je po pisanju Forbesa življenje začel v razmeroma revni družini in ni mogel računati na družinsko bogastvo. Vendar pa sta s soprogo leta 2006 prijavila prihodke v višini milijona dolarjev, leta 2009 pa v višini 5,6 milijona, večino od prodaje knjig, ki jih je napisal. Danes naj bi bil Obama po oceni Forbesa vreden deset milijonov dolarjev.

Nikoli ni (za)vladal revež

Forbes ugotavlja, da doslej predsedniškega mesta v ZDA ni zasedel še noben revež. Večina najbogatejših predsednikov je sicer prišla iz bogatih in vplivnih družin in le peščica se jih lahko pohvali, da so do bogastva prišli z lastnim trudom. Podobno kot Obama je imel tudi Bill Clinton težko otroštvo, vendar je bil, preden je postal predsednik, guverner države Arkansas, njegova žena pa je bila partnerica v največji odvetniški družbi v državi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.