Clintonova razglasila zmago, Trump: Zmagovati je čudovito

Foto: EPA
Foto: EPA
Donald Trump je po sinočnji zmagi na republikanskih strankarskih volitvah v Južni Karolini svojim privržencem povedal, da je zmagovati čudovito, spregovorila pa je tudi njegova soproga slovenskega rodu Melanija Trump. Clintonova osvaja ženske glasove.
Oglej si celoten članek

"On vas ima rad," je navdušenim Trumpovim privržencem v Columbii povedala Melanija, njen soprog pa je čestital konkurenci, vendar obenem napovedal, da vojna nadaljuje. Trump je z zmago osvojil 38 delegatov za konvencijo, osvojil pa bo še večino od 12 delegatov, ki gredo zmagovalcem posameznih okrožij po državi. Doslej jih je zbral najmanj 55, za končno zmago pa jih potrebuje 1237.

Po skoraj 100 odstotkih preštetih glasovih jih je Trump v Južni Karolini osvojil okrog 235.000 oziroma okrog 33 odstotkov, kar je v skladu z anketami pred volitvami. Za drugo mesto se še vedno spopadata senatorja iz Floride in Teksasa Marco Rubio oziroma Ted Cruz, ki si delita po okrog 22 odstotkov glasov. Rubio je že razglasil "zmago" saj računa, da se bo denar bogatih donatorjev, ki so čakali kandidata za boj proti Trumpu in Cruzu, sedaj preselil k njemu.

Bush odstopil

Od tekme se je poslovil nekdanji guverner Floride Jeb Bush, ki je podobno kot guverner New Jerseyja Chris Christie v New Hampshire, vse svoje upe dal v Južno Karolino. V najboljšem primeru bo osvojil šele četrto mesto, če ga ne prehiti še guverner Ohia John Kasich, saj sta imela po 99 odstotkih preštetih glasovih oba po okrog osem odstokov. Na zadnje mesto se bo verjetno uvrstil temnopolti zdravnik Ben Carson.

Trump je po drugem mestu v Iowi in prvem mestu v New Hampshiru osvojil tudi konservativno Južno Karolino, čeprav si je drznil krivdo za zmešnjavo na Bližnjem vzhodu zvaliti na nekdanjega republikanskega predsednika Georga Busha mlajšega zaradi vojne proti Iraku. Busha je obtožil, da ni zavaroval Amerike pred 11. septembrom 2001, poleg tega pa se je še zapletel v spor s papežem Frančiškom okrog izgona nezakonitih priseljencev in napovedi izgradnje zidu na meji z Mehiko.

Trumpu je gneča med republikanci doslej koristila. Strankarski vrh si njegove zmage ne želi, prav tako si ne želi zmage izjemno konservativnega Cruza. Kandidati, ki imajo največ možnosti, da na splošnih volitvah pritegnejo širši krog volivcev, so si doslej razbijali glasove med seboj. Trump je po zmagi dejal, da bodo glasovi volivcev kandidatov, ki odstopajo šli k njemu, vendar se Rubio ne strinja in računa, da bo pobral smetano.

Ostaja le še Kasich

Carsonova kampanja je v zatonu, v tekmi pa ostaja še najbolj zmerni Kasich, ki se je dobremu rezultatu v Južni Karolini vnaprej odpovedal in računa na boljše izide kasneje, ko bodo volili po severovzhodu in srednjem zahodu. Naslednji obračun republikancev bo že v torek na strankarskih zborovnajih v Nevadi, kjer v anketah spet premočno vodi Trump.

Po Južni Karolini je postalo jasno, da ZDA vsaj za daljše obdobje ne bodo dobile tretjega predsednika s priimkom Bush. Ta je junija lani ob razglasitvi kampanje prevzel vodstvo v anketah, kar je trajalo le do prihoda Trumpa. Milijarder si je zadal za cilj, da Busha zatolče in to mu je tudi uspevalo, saj se sin in brat nekdanjih predsednikov ZDA enostavno ni znašel na televizijskih soočenjih proti kandidatu, ki ga je žalil in napadal.

V Južni Karolini je šel na vse ali nič in je poklical na pomoč brata, ki se ga je doslej izogibal, ker Američani še vedno niso pozabili na vojno proti Iraku in na najhujšo finančno krizo po 30. letih prejšnjega stoletja. Brat je prišel, vendar ni pomagalo. Za podporo strankarskega vodstva in denar se bosta sedaj borila Rubio in Kasich.

Clintonova razglasila zmago

Foto: EPA Hilary Clinton Predsedniška kandidatka demokratov Hillary Clinton je po manj kot 80 odstotkih preštetih glasov na strankarskih zborovanjih v ameriški zvezni državi Nevadi, po katerih je vodila proti senatorju iz Vermonta z 52 odstotki proti 48, razglasila zmago. Clintonova je doslej zmagala v Iowi, Sanders pa v New Hampshiru.

Clintonova je najprej razglasila zmago po twitterju, Sanders pa ji je takoj čestital, vendar zatrdil, da ima njegova kampanja še vedno močnejši veter v hrbtu. V zmagoslavnem govoru je ponovila svoje teme iz kampanje in med drugim dejala, da ne verjame v delitve in bo delala za vse Američane. Sanders pa je izpostavil, da je uspel krepko zmanjšati ogromen zaostanek, ki ga je imela Clintonova v anketah Nevade še konec lanskega leta.

Rezultati v Nevadi pomembni

Demokrata se bosta čez teden dni pomerila na strankarskih volitvah v Južni Karolini, kjer sedaj še vedno volijo republikanci, ki bodo na strankarska zborovanja v Nevado prišli v torek, 23. februarja. Clintonova ima v anketah Južne Karoline še vedno precejšnjo prednost pred Sandersom, kar je zanjo dobra popotnica za 1. marec, ko bo na vrsti naenkrat kar 11 strankarskih volitev in zborovanj.

Rezultat v Nevadi je pomemben za obe demokratski kampanji. Clintonova je morala dokazati, da ima več podpore od Sandersa v državah, kjer je volilno telo bolj raznoliko kot v Iowi in New Hampshiru, kjer prevladujejo belci. Sanders pa je moral dokazati, da lahko dobi tudi glasove manjšin.

Obema je glede na vzporedne volitve uspelo na pol. Clintonova je osvojila večino glasov v Nevadi sicer maloštevilnih temnopoltih volivcev, ki v Južni Karolini predstavljajo več kot 60 odstotkov demokratskega volilnega telesa. Sanders pa je presenetljivo osvojil večino glasov latinsko-ameriškega izvora.

O zastonj visokem šolstvu

Čeprav se je Clintonova tem prikupila s podporo reformi imigracijske zakonodaje, pa poznavalci razlagajo, da je tem volivcem morda še bolj všeč Sandersova zamisel o zastonj visokem šolstvu in zastonj zdravstvu. Latinsko-ameriške družine imajo namreč veliko otrok. Nobenega dvoma pa ni, da se bodo ti volivci, katerih pomen iz leta v leto narašča, na splošnih volitvah večinsko odločili za demokrata proti republikancu.

Sanders je v Nevadi osvojil večino belih demokratov in takšnih, ki se opredeljujejo za zelo "progresivne" torej leve in za neodvisne od volje stranke. Ponovno je osvojil večino glasov mladih in manj izobraženih.

Vendar pa tokrat ni tako prevladoval po vseh kategorijah volivcev, kot v New Hampshiru, kar predstavlja udarec njegovi trditvi, da bo pomanjkljivost zaradi oznake s socialistom nadoknadil z ljudsko revolucijo oziroma veliko rastjo novih volivcev. Udeležba na strankarskih zborovanjih je bila v Nevadi preslaba za "revolucijo", saj je prišlo le 80.000 demokratov.

Clintonova osvaja ženske glasove

Clintonova je tokrat le uspela osvojiti večino ženskih glasov, dobila je večino glasov volivcev starejših od 45 let, večino najbolj premožnih in najbolj izobraženih ter večino bolj zmernih demokratskih volivcev. S to zmago je Clintonova dobila najmanj 18 od 35 delegatov Nevade, ki so bili na voljo.

Ker se delijo proporcionalno jih Sanders ne bo dobil veliko manj od nje, vendar pa ima nekdanja državna sekretarka ZDA pred nasprotnikom veliko prednost v tako imenovanih super-delegatih, to je strankarskih veljakih, ki se odločajo ne glede na izide volitev. Delegati bodo na konvenciji stranke potrdili zmagovalca.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.