Clintonova s prtljago, McCaina sovražijo

Foto: Žurnal24 Glasovanje o novem predsedniku v ZDA bo samo vrh ledene gore na volilni 4. novem
Slovencem je bolj blizu socialni čut, ki ga zagovarjajo demokrati. Tekma bo še napeta, atentat na Obamo pa se najverjetneje ne bo zgodil, pravi profesor Matjaž Klemenčič, ki podrobno spremlja volilno dogajanje v ZDA.
Oglej si celoten članek

O ameriški volilni tekmi, ki postaja predvsem med demokrati iz dneva v dan bolj napeta, smo se pogovarjali z zgodovinarjem Matjažem Klemenčičem, ki poučuje na podiplomskem programu Ameriške študije na Univerzi v Ljubljani in na oddelku za geografijo na Univerzi v Mariboru.

 
 

Možnosti so, vendar precej manjše kot v preteklosti. Danes so varnostne službe, tehnični pripomočki in metode veliko boljši kot v času J. F. Kennedyja.

O možnosti izvedbe atentata na Baracka Obamo

 
Kako ocenjujete dosedanji potek kampanje v primerjavi s prejšnjimi leti?
Na demokratski strani kot presedan izstopata oba kandidata – Barack Obama kot prvi temnopolti kandidat z realnimi možnostmi za uspeh, Hillary Clinton pa kot prva ženska kandidatka.

Tako med demokrati kot med republikanci se je število kandidatov zelo hitro zožilo. Na republikanski strani je tekma tako rekoč odločena, medtem ko sta na demokratski strani le še dva kandidata. Pred leti ob takem času je bilo možnih zmagovalcev precej več.

Tretja razlika je, da lahko kandidati letos sredstva za kampanjo zbirajo na številne druge načine, predvsem prek interneta.Podobno kot prejšnja leta pa med volitvami znova prihaja na plan rivalstvo med vplivnimi družinami, v tem primeru najbolj očitno med Kennedyji in Clintoni. Spet tudi lahko tekmo odločijo superdelegati.

Kakšni se vam v splošni oceni zdijo kandidati?
Barack Obama je zelo dober retorik. Hillary tudi ni slaba govornica, vendar ima s seboj kar nekaj politične prtljage, kajti vse tisto, kar je njen soprog Bill Clinton v času predsednikovanja naredil slabega, bodo naprtili njej, kar pa je storil dobrega, bodo pozabili.

McCaina mnogi v lastni stranki sovražijo, vendar se zavedajo, da je njihova edina možnost za zmago. © Reuters

 
Glede McCaina je zanimivo, da ga bodo konservativci znotraj stranke vendarle podprli, čeprav ga sovražijo. Morda bi lahko podprli celo tretjega kandidata, vendar bi to zelo umazalo stranko in pomagalo demokratom.

Celotno ameriško volilno telo se je sicer premaknilo v levo, saj sta oba demokratska kandidata na liberalnejši strani stranke. Tudi zato imajo republikanci danes veliko več možnosti za končno zmago novembra z liberalnejšim kandidatom, kar McCain nedvomno je (tolerira recimo splav).

Komu pripisujete več možnosti za uspeh?
Menim, da imajo demokrati več možnosti za končno zmago. Zadnje projekcije kažejo, da ima Obama v primerjavi z McCainom štiri odstotke prednosti, Clintonova pa samo en odstotek. Seveda pa še zdaleč ni nič odločeno, vseeno pa demokratom kaže bolje.

 
 

Slovenci smo tradicionalno bolj navezani na socialno pravičnost.

O razlogih, da so Slovenci veliko bolj na strani demokratov

 
Menite, da bosta Obama ali Clintonova drug drugega imenovala za podpredsedniškega kandidata?
Je možno, ne glede na to, kaj se trenutno dogaja. Ker demokrati si zelo želijo zmage. Ne moremo pa predvideti.

Kolikšna je verjetnost, da bi nad Obamo v primeru izvolitve poskušali narediti atentat?
Možnosti so, vendar precej manjše kot v preteklosti. Danes so varnostne službe, tehnični pripomočki in metode veliko boljši kot v času J. F. Kennedyja.

Zakaj smo Slovenci glede na ankete bolj naklonjeni demokratom?
Razlogov je več. Skoraj vsak izmed nas ima kakšnega sorodnika v ZDA. Slovenci v ZDA večinsko podpirajo demokrate, saj glede na socialno strukturo še vedno spadajo v srednji razred, ne pa v višjega, ki je imel edini koristi od ukrepov Georgea W. Busha.

Drugi razlog je naš spomin na ameriške predsednike. Bill Clinton recimo je že med kampanjo leta 1991 zahteval priznanje Slovenije, ko je bilo vprašanje še aktualno. George Bush starejši je Slovenijo sicer priznal, a šele pod pritiski. Tretji razlog pa tiči v tem, da smo Slovenci tradicionalno bolj navezani na socialno pravičnost, ki jo v ZDA zagovarjajo demokrati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.