Costa Concordia: misija končana

Foto: EPA Dviganje Coste Concordie Foto: Reuters Costa Concordia Foto: Reuters Costa Concordia
Prebivalci italijanskega otoka Giglio ob toskanski obali so se glasno veselili, ko so nesrečno Costo Concordio po 19 urah končno spravili v pokončen položaj. Pri zgodovinskem podvigu sta sodelovali tudi slovenski ladji.
Oglej si celoten članek

Dvajset mesecev po tem, ko se je Costa Concordia potopila in za seboj pustila 32 smrtnih žrtev, je posadki nesrečno ladjo po 19 urah le uspelo spraviti v pokončen položaj. Pravi spletni hit je postal posnetek, v katerem je združenih vseh 19 ur misije v eni minuti. (zgoraj)

Misija, ki bo pomorsko industrijo stala kar 590 milijonov evrov, je tako skoraj končana. Prebivalci so se z glasnimi vzkliki veselili dviga, ki so ga pričakali ob 4. uri zjutraj; tedaj so se oglasile sirene, da je dvigovanje končano.

Sodelovalo tudi slovensko podjetje

V operaciji je po poročanju portala 24ur.com z dvema vlačilcema sodelovalo tudi koprsko podjetje Ocean Koper, ki se ukvarja z vodenjem ladij.

Kot je povedal direktor podjetja Radko Malačič, so projekt dobili preko podjetja Micoperi Srl, ustanovitelja Micoperi Titan, ki je prevzelo reševanje luksuzne ladje. Kot so povedali, je to za njih prva tovrstna izkušnja. Ponavadi sodelujejo pri gradnjah cevovodov in platform na morju, so pa že priskočili na pomoč tudi pri manjših dogodkih ladij.

"Popolna operacija"

114.000-tonsko in 290 metrov dolgo ladjo so postavili na šest ogromnih platform, česar se je najbolj razveselil Franco Gabrielli, vodja civilne zaščite, ki so mu prebivalci po končani misiji navdušeno ploskali. "Ne bi moglo iti bolje," je povedal eden od nadzornih inženirjev Franco Porcellacchia. "Bila je popolna operacija."  Ladjo so dvignili s hidravličnim sistemom. Najprej so jo morali dvigniti s skale, na katero je nasedla, nato pa obrniti za 65 stopinj.

Tista stran ladje, ki je bila 20 mesecev pod vodo, je zarjavela in po navedbah Gabriellija bodo potrebna večja popravila, zato križarke ne bodo odstranili pred prihodnjo pomladjo, ko naj bi jo odvlekli v eno izmed italijanskih pristanišč. Reševalci pa bodo pred tem poskušali najti tudi trupli dveh še pogrešanih po nesreči, italijanske potnice in indijskega člana osebja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.