Črna skrinjica tudi v avtu

Foto: Žurnal24
Evropska industrija mobilne telefonije je včeraj podprla uvedbo avtomobilskega komunikacijskega sistema eCall.
Oglej si celoten članek

Gre za v avtomobil vgrajen sistem, ki samodejno prek sistema mobilne telefonije pokliče številko 112 in sporoči, da se je zgodila nesreča. Zaradi enotnega sistema številke 112 bo deloval po celotni Evropski uniji (EU).

Pomoč dvakrat hitreje
Sistem eCall (okrajšava za 'emergency call' – 'klic v sili') bo poleg samodejnega javljanja mogoče uporabljati tudi ročno, tako da bo uporabnik nesrečo lahko sporočil tudi sam.

Klicnemu centru bo sistem poleg klica posredoval še točen čas nesreče, točno lokacijo nesreče, smer, v katero je bilo vozilo namenjeno, in tip vozila. Za točnost lokacije bo skrbel sistem GPS. Novi sistem naj bi v EU vsako leto pripomogel k rešitvi 2.500 življenj, odzivni čas reševalcev pa naj bi se s tem sistemom znižal za polovico v podeželskem in za 40 odstotkov v mestnem okolju.

Kljub očitnim prednostim sistema njegovo uvajanje ne poteka gladko. Medtem ko je petnajst držav EU, med njimi tudi Slovenija, uvedbo že podprlo, izvajanje blokira šest evropskih držav, med njimi Francija in Velika Britanija. Težava so visoki stroški. Sistem bo po zdajšnjih napovedih v novih vozilih obvezen od leta 2014, na željo kupca pa bo po napovedih na voljo že prej.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.