"Črnuh" naj se prepove tudi med črnci

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Newyorška porota je ugotovila, da izraz "nigger" (črnuh) nikakor ne more biti ljubkovalen, niti v primeru, če ga uporabljajo temnopolti Američani med seboj.
Oglej si celoten članek

Porota je to ugotovila v primeru tožbe temnopolte uslužbenke proti temnopoltemu delodajalcu, ki jo je lani grdo ozmerjal.

Med belci prepovedano

Beseda "nigger" izvira iz zgodovine ameriškega sužnjelastniškega sistema in je danes za belce v ZDA prepovedana. Besedo sicer temnopolti glasbeniki popularizirajo v svojih pesmih in mladi po svetu dobijo napačen vtis, da s tem ni nič narobe. V ZDA te dileme ni. Če je nekdo bele polti, je ta beseda zanj prepovedana, če se noče zaplesti v tožbo zaradi rasizma ali pa končati v bolnišnici. V ameriškem javnem življenju se beseda omenja le s črko "N" in vsi vedo, za kaj gre.

Drugače je med črnci, saj nekateri besedo uporabljajo tudi v ljubkovalnem pomenu. Ustanovitelj agencije za zaposlovanje "Strive East Harlem", 61-letni temnopolti Rob Carmona je na sodišču uporabil ta argument. "Če nekomu rečem, da je moj najboljši črnuh zadnjih 30 let, to pomeni, da ga imam zelo rad," je dejal.

Zaradi besede na "N" dobila 250 tisočakov

A mu porota ni verjela, da je marca lani te besede med nadiranjem 38-letne prav tako temnopolte uslužbenke Brandi Johnson uporabil v ljubkovalnem smislu. Carmona jo je nahrulil, ker ni bila primerno oblečena in se ni primerno obnašala. Po štirih minutah zmerjanja, ki ga je Johnsonova posnela, je dolgo jokala. Nato pa se je podala na sodišče, ki ji je prisodilo 250 tisoč dolarjev odškodnine.

Carmona je leta 1984 ustanovil agencijo, ki je doslej pomagala do služb več kot 50 tisoč ljudem s problematično preteklostjo. Agencija deluje na način "težke ljubezni", torej brez tolažb in tarnanja nad nepravičnim svetom, ampak podobno, kot je Carmona opravil z Johnsonovo, ki je bila, po njegovih besedah, "preveč vase zagledana in čustvena".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 23:02 4. Oktober 2019.

    Izraz Niger so si izmislili židovski trgovci s sužnji, ki so tudi izumili famozni trgovalni trikotnik. Iz Brazilije so v …

  • 20:58 4. September 2013.

    Ja seveda, Amerika. Pri nas je isto sranje. Če ti cigo jeb. mater je vse v redu, če pa ti …

  • 17:09 4. September 2013.

    What's up niger? bo tudi prepovedan?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.