Dalajlama obiskal Merklovo

Foto: Žurnal24 Angela Merkel dalajlama AFP
Nemška kanclerka Angela Merkel je kljub ostrim protestom Kitajske sprejela dalajlamo.
Oglej si celoten članek

Duhovni voditelj Tibetancev je v urad kanclerke, kjer je čakalo več sto radovednežev, prišel skupaj z ministrskim predsednikom nemške dežele Hessen Rolandom Kochom. Zaradi srečanja se je morala Merklova sprijazniti z močnimi napetostmi v nemško-kitajskih odnosih.

Peking je tako začasno "iz tehničnih razlogov" odpovedal dvodnevno nemško-kitajsko konferenco na temo pravne države, ki bi se morala začeti danes v Münchnu. Pred tem je kitajsko zunanje ministrstvo od Nemčije zahtevalo, naj dalajlami ne dovoli vstopa v državo.

Dalajlama pohvalil kanclerko


Dalajlama od leta 1959 živi v indijskem izgnanstvu © AFP

 
Ob sobotnem obisku v hessenskem Neu-Anspachu, kjer ga je pozdravilo 13.000 ljudi, je 72-letni dalajlama o Merklovi dejal: " Menim, da je pripravljena na pravo prijateljstvo ." Je "človek z načeli," je dodal. Za časnik Süddeutsche Zeitung pa je izjavil: " Pri Merklovi cenim vztrajno zavzemanje za vprašanja človekovih pravic in versko svobodo ter njeno zavzemanje za okolje ."

Dalajlama ne verjame, da bi njegov obisk v Nemčiji škodoval kitajsko-nemškim odnosom. " Kitajci le preizkušajo vaše meje ," je menil. Vodstvu v Pekingu pa je očital "aroganco moči". Peking gre po najlažji poti in "ta pomeni zatiranje", je dejal.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.