Dan D za Britance

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Britanski konservativci bodo danes objavili izid glasovanja o nasledniku Borisa Johnsona na čelu stranke.
Oglej si celoten članek

Za položaj sta se potegovala dosedanja zunanja ministrica Liz Truss in nekdanji finančni minister Rishi Sunak, glede na napovedi se zmaga obeta vodji diplomacije. Novi vodja konservativcev bo prevzel tudi vodenje vlade.

Johnson je po številnih aferah z mesta šefa konservativcev odstopil julija. V stranki je sledilo glasovanje o nasledniku oziroma naslednici, najprej so poslanci izbor osmih kandidatov zožili na dva, o katerih se je nato od začetka avgusta po pošti izrekalo okoli 200.000 članov britanske vladajoče stranke.

Glede na ankete ima med člani stranke večjo podporo Liz Truss, ki je med kampanjo v ospredje postavila znižanje davkov. Po pričakovanjih bo zmagala in se bo nato kot tretja ženska v britanski zgodovini vselila na Downing Street 10.

Johnson bo s položaja premierja predvidoma odstopil v torek, kraljica Elizabeta II. pa bo nato na čelo vlade imenovala novega vodjo konservativcev. To bo že 15. premier, ki ga bo imenovala v svoji 70-letni vladavini.

Običajno se to zgodi v Buckinghamski palači, tokrat pa bosta morala Johnson in njegov naslednik oziroma naslednica na Škotsko. 96-letna monarhinja je namreč v dvorcu Balmoral in ker ima v zadnjem času težave z zdravjem, so se odločili, da ji prihranijo pot v London.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.