Dansko ustrahoval komaj 22-letni terorist

Foto: EPA napadalec, danska Foto: EPA napad, danska Foto: Profimedia danska Foto: Profimedia danska Foto: Profimedia danska
Policisti ustrelili osumljenca za včerajšnji in nočni napad v Koebenhavnu, v katerem umrla dva človeka. Napada s terorističnim ozadjem naj bi izvedel komaj 22-letni domačin.
Oglej si celoten članek

Policija je zvečer sporočila, da je bil za krvavim pohodom po danski prestolnici 22-letnik, rojen na Danskem in v preteklosti že obravnavan zaradi nasilnih dejanj in posedovanja orožja, saj je bil član ulične tolpe. Imena sicer niso sporočili, je pa tamkajšnji tabloid Ekstra Bladet razkril, da mu je ime Omar el Husein. 

Preiskava se osredotoča na gibanje osumljenca pred, med in po streljanjih. Ugotoviti skušajo tudi, če je imel pomoč tretjih oseb. Za zdaj sicer domnevajo, da je deloval sam

Moškega so obkolili in ubili v nedeljo zjutraj, potem ko je za njim potekal večurni lov po dveh ločenih napadih na civiliste.

V streljanju na kavarno v Koebenhavnu, kjer je potekala javna razprava o svobodi izražanja, ter kasneje še na sinagogo sta bila ubita civilista, pet policistov pa je bilo ranjenih. V kavarni je pod streli umrl neki filmski režiser, pred sinagogo pa je bil s strelom v glavo pokončan varnostnik judovskih korenin.

Proti jutru pa je je policija v bližini železniške postaje ustrelila moškega, ki je nanje streljal in naj bi bil odgovoren za napada, še eno osebo pa so aretirali.

"Še vedno preiskujemo, ali je deloval sam ali v skupini," je davi na novinarski konferenci sporočil tiskovni predstavnik policije Torben Moelgaard Jensen.

Prva tarča kontroverzni karikaturist?

Do streljanja je prišlo nekaj ur za napadom na udeležence seminarja o svobodi izražanja, kjer je bila ubita ena oseba, trije policisti pa ranjeni.

V prvem primeru gre za podoben napad kot pred mesecem dni v Parizu. Na seminarju je bil glavni govornik 68-letni karikaturist Lars Viks, ki si je večkrat privoščil muslimanskega preroka Mohameda. Leta 2007 ga je narisal kot psa. Viks je izjavil, da je bil nedvomno on glavna tarča napada.

Premierka: Danska se ne bo pustila ustrahovati terorizmu

Danska se ne bo pustila ustrahovati terorističnim napadom, ki so pretresli Koebenhavn, je na današnji novinarski konferenci sporočila premierka Helle Thorning-Schmidt.

Policija mora odgovoriti še na številna vprašanja, je pojasnila danska premierka. "Vendar pa obstaja odgovor, ki ga lahko damo že danes. In ta se glasi, da bomo branili našo demokracijo."
Danska je po besedah premierke doživela nekaj ur, ki jih ne bodo pozabili. "Ne vemo, kaj je bil motiv za napada, vemo pa, da obstajajo sile, ki želijo škoditi Danski, ki želijo uničiti našo svobodo mišljenja, naše prepričanje in svobodo," je dejala Thorning-Schmidt.

Ob tem je premierka izrazila solidarnost tudi z judovsko skupnostjo, ki je v nočnem napadu izgubila enega od članov. "Judovska skupnost je pomemben del Danske. Niste sami," je poudarila.

Vsi Judje v Izrael

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po napadih na kavarno in pred sinagogo v Koebenhavnu danes pozval Jude v Evropi, naj se preselijo v Izrael.

"Na evropskih tleh so ubili Jude le zato, ker so bili Judi," je poudaril Netanjahu na seji izraelske vlade v Jeruzalemu. "Val nasilja se bo nadaljeval," je napovedal, Judom v Evropi pa sporočil, da je njihova domovina Izrael.

Netanjahu se je po poročanju dpa podobno odzval tudi na januarske teroristične napade v Parizu, v katerih so bili med skupno 17 ubitimi tudi štirje Judje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • mph
    20:13 16. Februar 2015.

    Eh, ne rabimo nič drugega za uničenje kot to, kar že imamo JJ & SDS. To je vse kar rabi …

  • 07:09 16. Februar 2015.

    najprej jim bomo mošejo zgradili, šolo za poučevanje pa imajo že na Jesenicama....mi smo STRPEN narod....potem pa istospolne poroke, da …

  • 12:24 15. Februar 2015.

    Nimam nič proti muslimanske vere,samo če pridejo oni v EU se morajo obanšat tako kot mi..Bolgarija tudi dajejo Makedoncem državljanstva …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.