Davčne olajšave za donatorje hrane

Foto: Ljubljana 14.11.08, nakupovanje, vozicek, hrana, vrecke, Foto: Dejan Mijovic
Foto: Ljubljana 14.11.08, nakupovanje, vozicek, hrana, vrecke, Foto: Dejan Mijovic
Skozi vse leto, ne le pred prazniki, se vrstijo akcije, v okviru katerih zbiramo pomoč za socialno ogrožene. Na Hrvaškem bodo po novem tisti, ki bodo darovali hrano, oproščeni plačila davka.
Oglej si celoten članek

Na Hrvaškem je od prejšnjega tedna mogoče podariti prehrambene izdelke, ne da bi donatorji morali plačati davek na dodano vrednost (DDV), kot je veljalo doslej. Po nekaterih ocenah v sosednji državi vsako leto v smeteh konča okoli 400.000 ton hrane, z novimi pravili pa naj bi živila prišla do tistih, ki jih najbolj potrebujejo.

Novela pravilnika o DDV določa, da bodo vsem davčnim zavezancem, ki donirajo hrano za ljudi in živali z namenom, da bi preprečili njeno uničenje, zaščitili okolje ali pomagali njenim končnim porabnikom, to vrednost priznali kot manko v blagajni, od katerega se ne bo obračunal davek. Pogoj je, da vrednost donacije ne preseže dveh odstotkov letnih prihodkov donatorja.

Ministrstvo za kmetijstvo je določilo kriterije za donacijo hrane, kot tudi pogoje za posrednike in končne porabnike. Posredniki so lahko zgolj nevladne organizacije, kot sta Rdeči križ in Karitas, ki se bodo morali vpisati v register posrednikov donacij.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.