"Deklico sem oživljal 40 minut. Nato sem ji dal rožni venec okrog vratu."

Foto: Epa Potres na Hrvaškem Foto: Epa Potres na Hrvaškem Foto: Epa Potres na Hrvaškem Foto: Epa Potres na Hrvaškem Foto: Epa Potres na Hrvaškem Foto: Epa Potres na Hrvaškem Foto: Epa Potres na Hrvaškem Foto: Epa Potres na Hrvaškem Foto: Epa Potres na Hrvaškem Foto: Epa Potres na Hrvaškem Foto: Epa Potres na Hrvaškem Foto: Epa Potres na Hrvaškem Foto: Epa Potres na Hrvaškem Foto: Epa Potres na Hrvaškem
Po zadnjih uradnih podatkih je današnji potres na Hrvaškem zahteval že šest žrtev, nekateri portali so poročali že o sedmih.
Oglej si celoten članek

Hrvaški mediji poročajo, da v Petrinji in Glini, ki ju je današnji potres prizadel najmočneje, pod ruševinami še vedno iščejo morebitne preživele. Po zadnjih uradnih podatkih je umrlo šest ljudi, v Petrinji 13-letna deklica (po prvih informacijah je bila stara 12 let), v Majskih Poljanah štirje ljudje, v Žažini še ena oseba. 

V cerkvi se je poleg nje v trenutku potresa nahajalo pet oseb; štirje so uspeli pobegniti preden se je stavba zrušila, peta je ostala ujeta pod ruševinami, kjer je tudi umrla. 

Potres magnitude 6,2 je uničil Petrinjo: "Kot v Hirošimi, polovice mesta ni več," je razmere opisal župan Darinko Dumbović. V bolnišnici v Sisku so oskrbeli 20 poškodovanih, med njimi sta dve osebi huje poškodovani. Vsi so iz Petrinje. Nekatere poškodovance so prepeljali v zagrebške bolnišnice, druge pa odpustili v domačo oskrbo. Ker je bila bolnišnica v Sisku poškodovana v potresu, bodo morali del bolnikov, tudi 40 bolnikov s covidom-19, premestiti v zagrebške bolnišnice.

Ganljiv opis reševanja deklice

Večernji list medtem objavlja izpoved soseda nesrečne deklice Dinka Radučevića. Na njo je padel del, ki se je odlomil od hiše. "Na njo je padel del hiše, več kot 40 minut sem jo oživljal. Ni bilo nujne medicinske pomoči, za tega otroka mi bo nekdo odgovarjal, verjemite mi. Poznal sem jo, verjemite, da bo nekdo odgovoarjal. Po 40 minutah je prišla nujna medicinska pomoč. Deklica je pred petimi dnevi dopolnila 13 let," je povedal skrušeni sosed. 

"Okrog vratu sem ji dal rožni venec. to je težak dan, težak dan," je ponavljal skrušeni sosed v solzah novinarjem Večernjega lista.

Foto: Epa Potres na Hrvaškem  

Obljubljena pomoč

V mesto sta se kmalu po potresu odpravila tudi hrvaški premier Andrej Plenković in predsednik države Zoran Milanović.

Plenković je dejal, da so v sisaško-moslavško županijo napotene vse pristojne službe, da bi pomagale prizadetim prebivalcem, je poročala STA. "Tu so vojska, policija, civilna zaščita, gasilci, službe nujne pomoči prihajajo iz Zagreba, iz Splita prihaja gorska reševalna služba, po njih so šli vojaški helikopterji," je dejal v izjavi za medije.

Dejal je, da bo treba najti namestitev za občane, ki so ostali brez hiš in stanovanj. "Prišli bodo zabojniki, del ljudi bomo morali umakniti iz Petrinje, ker tukaj ni varno," je dodal.

Milanović je dejal, da lahko vojašnica v Petrinji sprejme več sto ljudi, ki bodo potrebovali namestitev. Ob tem je napovedal, da bo mesto obnovljeno z evropskimi sredstvi.

Foto: Epa Potres na Hrvaškem Po potresu v Petrinji Gosar: Popotresnih sunkov bo še veliko

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 23:11 29. December 2020.

    Nepredstavljiva žalost, zato bi lahko tudi Žurnal malo zabremzal... Nabijanje krivde nujni medicinski pomoči ni na mestu... Delali so sto …

  • 21:38 29. December 2020.

    Sožalje svojcem, ampak tale izjava "Nato sem ji dal rožni venec okrog vratu" pa ne bi mogla biti bolj hrvaška. …

  • 20:05 29. December 2020.

    Žalostno in tragično 🙏👁

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.