Demokrati podprli Obamo in Bidna

Foto: EPA
Foto: EPA
Delegati nacionalne konvencije demokratske stranke so danes zjutraj v Severni Karolini oddali svoje glasove za novo predsedniško kandidaturo Baracka Obame in podpredsedniško kandidaturo Josepha Bidna.
Oglej si celoten članek

Oba je uradno nominiral nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, kandidaturo pa bosta sprejela v petek zjutraj po srednjeevropskem času.

Clinton je s svojim govorom pred oddajo delegatskih glasov zlahka navdušil demokrate v dvorani Time Warner Cable, ko jim je podrobneje opisal razlike med Barackom Obamo in Josephom Bidnom ter republikanskima protikandidatoma Mittom Romneyjem in Paulom Ryanom. Njuni kandidaturi so republikanci potrdili pretekli teden na konvenciji v Tampi na Floridi.

Demokratski delegati so bili še bolj navdušeni, ko se je Clintonu na odru za kratek pozdrav in objem pridružil tudi Obama, ki bo s svojim govorom danes sklenil konvencijo v Charlottu. Volilna kampanja se nadaljuje in že oktobra bodo na vrsti televizijska soočenja kandidatov, ki bodo morda nagnila tehtnico bolj na eno ali drugo stran, kajti ankete za zdaj kažejo na zelo izenačeno tekmo.

Clinton verjame, da se bodo izvili iz krize

Clinton je v svojem govoru nanizal dosežke Obame v prvih štirih letih vladanja ter izrisal jasno razliko z republikanci, kot je rešitev avtomobilske industrije z državno pomočjo, čemur je republikanski predsedniški kandidat Romney nasprotoval.

Omenil je zdravstveno reformo, ki jo želijo republikanci uničiti, ter dokazoval, kako se njihovi načrti za zmanjšanje dolga in primanjkljaja ne skladajo s pravili matematike. Ob tem je Clinton tudi priznal, da je Obama nasledil gospodarstvo v veliko slabšem stanju kot on leta 1993.

"V Tampi je bil republikanski argument proti ponovni izvolitvi predsednika preprost – pustili smo mu popolno zmešnjavo, ki je še ni počistil, zato ga odpustimo in ponovno prevzemimo oblast," je dejal Clinton, ki mu je veliko bolj všeč argument za ponovno izvolitev Obame. Uspelo mu je namreč postaviti temelje dolge poti okrevanja v sodobnejše in bolj uravnoteženo gospodarstvo.

Clinton je pred Američane postavil osnovno dilemo, ki je še niso razrešili, kar dokazuje globoka razdeljenost države. "V kakšni družbi želimo živeti? Če želimo družbo, kjer je vsak zase in zmagovalec pobere vse, potem moramo podpreti republikance. Če želimo državo z deljeno blaginjo in odgovornostjo, pa moramo voliti za Baracka Obamo in Josepha Bidna," je dejal Clinton in govor sklenil z optimistično napovedjo, da se bo Amerika spet izvila iz krize, kot se je vedno doslej v 200 letih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:18 6. September 2012.

    To bando Bilderberdsko je potrebno razkrinkat.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.