Deset mrtvih v novih protestih v Iranu

Foto: Profimedia Iran
Ne gre zgolj za ekonomske stiske ljudi, zahtevajo tudi več svoboščin ...
Oglej si celoten članek

Iz Teherana poročajo o novih protestih, ki se v državi tako nadaljujejo že peti dan zapored. Ponoči je življenje izgubilo deset ljudi, skupno število smrtnih žrtev pa znaša že 12. Iranski predsednik Hasan Rohani, ki je sicer kritičen do nasilja, je menil, da gre za priložnost in ne grožnjo.

Razširili na številna mesta

Protesti so se minuli četrtek v znak nezadovoljstva z ekonomskimi pogoji začeli v mestu Mašhad, kmalu pa so se uperili proti vladi v celoti in se razširili na številna mesta.

Tiskovna agencija Fars danes poroča o novih protestih v Teheranu, družbene omrežja pa pišejo o majhnih skupinah, ki prepevajo protirežimske slogane. Na ulicah naj bi bila poleg tega močno okrepljena prisotnost policije.

Preverjanje govoric in video posnetkov je sicer po pisanju francoske tiskovne agencije AFP težavno zaradi omejitev potovanj in občasnih blokad interneta ter priljubljenih družbenih omrežij, kot sta Telegram in Instagram.

Samo v protestih, ki so se začeli v nedeljo zvečer, je umrlo deset ljudi. Šest ljudi je bilo ubitih v streljanju v manjšem mestu Tujserkan na zahodu države. Dve osebi sta bili ubiti še v mestu Izeh, o dveh smrtnih žrtvah pa poročajo tudi iz mesta Dorud.

Doslej naj bi bilo aretiranih do 400 ljudi

Iranski predsednik Hasan Rohani je v današnjem odzivu napovedal ukrepanje proti kršiteljem zakona. Obenem pa je po izrednem varnostnem zasedanju poudaril tudi, da ne gre zgolj za ekonomske stiske ljudi. "Zahtevajo tudi več svoboščin," je dejal in dodal, da vlada "nima vsega pod nadzorom". Na proteste bi bilo treba gledati kot na priložnost in ne grožnjo, je še dodal po poročanju BBC.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je že v nedeljo izražal podporo za protestnike, je danes še nadaljeval svojo besedno vojno z iranskimi voditelji. Kot je med drugim zapisal so bili Iranci "zatirani mnogo let". "Lačni so hrane in svobode," je dejal in dodal, da je "čas za spremembe".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:29 2. Januar 2018.

    Hermetično jim zaprite meje naj se pobijejo, da ta muslimanska sodrga ponovno ne preplavi naš prostor naj ostanejo tam od …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.