Do Mercatorja z odprodajo draguljev?

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Ivica Todorić se očitno na vse pretege trudi dokopati do denarja za nakup Mercatorja. V enem tednu je brez bank zbral že dobršen del sredstev za posel. Pripravljen naj bi bil prodati tudi svoje "dragulje".
Oglej si celoten članek

Prvi mož hrvaškega Agrokorja Ivica Todorić v zadnjem času pospešeno zbira denar, na podlagi katerega bi šle slovenske banke v prodajo zaseženih delnic Mercatorja, saj te za sklenitev posla želijo zgolj denar.

Tako je pred dnevi odjeknila novica, da se Agrokor odpoveduje eni od svojih najprepoznavnejših znamk Juicy, ki jo je za 45 milijonov evrov prodal bosansko-hercergovskemu podjetniku Svjetlanu Staniću. Prodaja je bila veliko presenečenje, a hkrati dokaz, koliko je Todoriću do nakupa slovenske verige, so zapisali pri Večernjem listu.

Prav tako je Todorić sklenil posel z ameriškim nepremičninskim fondom W. P. Carey, potem ko je po načelu "prodaj in znova najemi" za 67 milijonov oddal pet svojih velikih trgovskih centrov. Odprodal je tudi jastrebarsko polnilnico vode Jamnica, medtem ko so njegove družbe PIK Vinkovico, Ledo, Jamnica in Zvijezda v petek potrdile jamstvo za 150 milijonov evrov vredno posojilo pri avstrijski podružnici ruske banke VTB.

Odprodaja znamk v zameno za imperij

Hrvaški finančni poznavalci se zdaj sprašujejo, kaj bodo naslednje poteze Todorića, ki mora zbrati 452 milijonov evrov, da bo lahko zaprl finančno konstrukcijo Mercatorja. Kot piše Večernji list, je zelo verjetno, da bo Todorić v zameno za zgraditev trdnega trgovinskega imperija, s katerim bo pokril celoten zahodni Balkan, odprodal še prenekatero zvenečo blagovno znamko. Na seznamu bi se tako prav verjetno utegnile znajti tudi blagovne znamke Jamnica (voda), Ledo in Zvijezda, ki so ene izmed najprepoznavnejših hrvaških znamk. 

Če bodo še nogometaši zabijali ...

Analitik Drago Munjiza je za Večernji malce v šali dodal, da je usoda Agrokorja tudi v rokah hrvaških nogometašev. Dobre igre bodo namreč lahko precej vplivale na prodajo pijač in nasploh na poslovanje Todorićeve verige Konzum, kar bo vsekakor ugoden signal bankam.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 19:58 30. December 2013.

    Ivice. kupi Merkator, daj što daš, da ga slovenci ne očerupaju

  • 19:24 30. December 2013.

    Alora če on odprodaja svoje imetje in tko naprej, potem zgleda Mercator ni tok v k.... če se gre temu …

  • 18:38 30. December 2013.

    Oblast dobro ve kdaj je čas za pravljice. Iluzija svobode se nadaljuje. še vedno so največja nevarnost svobodi zadovoljni sužnji.<br …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.