Dogajanje 4.700 km stran bo vplivalo tudi na slovenske voznike

Foto: Epa
Foto: Epa
Mislite, da napadi z droni v Savdski Arabiji nimajo veze s Slovenijo?
Oglej si celoten članek

Prek vikenda je v Savdski Arabiji prišlo do več bombnih napadov upornikov z droni na tamkajšnjo naftno industrijo. Napadli so obrata državnega podjetja Aramco v Abkaiku in Churaisu na vzhodu države. Tarča napadov sta bila največji obrat za proizvodnjo države v državi in eno največjih naftnih polj. 

Satelitski posnetki (zgoraj) so kazali, kako se nad območjem napadov vali v nebo gost dim. 

Čeprav so savdske oblasti mirile, da so razmere pod nadzorom, pa je morala družba Aramco zaustaviti proizvodnjo na obeh lokacijah. To pomeni, da se je dnevna proizvodnja surove nafte v državi, ki je njen največji izvoznik, zmanjšala kar za 5,7 milijona sodčkov oziroma za pet odstotkov celotnega svetovnega povpraševanja. Kot poroča nemški Spiegel, gre za velikanske številke, saj recimo Nemčija porabi "samo" 2,3 milijona sodčkov na dan. 

Naftni analitik švicarske banke UBS Giovanni Staunovo je po poročanju Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitunga napovedal, da bo v ponedeljek odprtje svetovnih borz skoraj zagotovo zaznamoval precejšen skok cen nafte. Če bo povpraševanje ostalo na običajni ravni, ponudba pa bo manjša, potem bodo trgi odgovorili z višjimi cenami črnega zlata, saj so rezervne proizvodne zmogljivosti omejene, pojasnjuje analitik. 

Foto: Profimedia bencinska črpalka, gorivo

Kako visoka bo podražitev, v tem trenutku še ni mogoče napovedati, precej je odvisno od sposobnosti Savdske Arabije, da pokrije izpad z drugimi ukrepi. Poleg tega bi utegnile posredovati tudi ZDA s svojimi strateškimi rezervami, ki znašajo kar 630 milijonov sodčkov oziroma za 110 dni savdijskega izpada. 

Mednarodna agencija za energijo je včeraj sporočila, da tesno sodeluje z oblastmi v Savdski Arabiji in da je po njenem trenutno dobava za svetovni trg zadostna.

Vseeno pa bo dogajanje v Zalivu v prihodnjih tednih skoraj zagotovo vplivalo na višje cene naftnih derivatov na bencinskih črpalkah, menijo pri Spieglu.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.