Dokumenti dokazujejo poslovanje IS z al Asadom

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Po smrti naftnega tajkuna Islamske države Abuja Sayyafa so med njegovimi dokumenti našli tudi dokaze o naftnem trgovanju med IS in sirskim predsednikom al Asadom, poroča Wall Street Journal.
Oglej si celoten članek

Abu Sayyaf je bil ubit že pred letom dni, Wall Street Journal pa je te dni objavil dokumentacijo, s katero razkriva, kako je zgradil mrežo trgovcev, ki so teroristom Islamske države omogočali ogromne zaslužke s prodajo nafe. Ravno zaradi uspešnosti slednje so postali najbogatejša teroristična organizacija na svetu. Naloga Abu Sayyafa je bila poleg vzpostavitve trgovanja z nafto tudi obnova infrastrukture na naftnih poljih, ki je bila med napadi uničena.

Iz dokumentacije je razvidno, da so skupni prihodki Islamske države od prodaje nafte za pol leta znašali slabih 290 milijonov dolarjev. Mesečno je IS zaslužila 40 miljonov dolarjev le od prodaje nafte sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu. Kar 72 odstotkov prihodkov IS je prišlo iz province Deir Ezzour Al-Hasakah u Siriji, kjer je deloval Sayyaf.

Naftni tajkun je bil med napadom na njegovo bivališče ubit sredi maja lani. Pred tem je od leta 2014 premišljeno gradil trgovsko mrežo, ki je privatnim kupcem omogočala, da so s kamioni prispeli do naftnih polj, natovorili nafto in jo plačali z gotovino. Največje količine nafte s strani Islamske države je kupil režim sirskega predsednika. Tako vsaj - na podlagi zaseženih dokumentov - trdi ameriško finančno ministrstvo.

Med dokumenti je tudi dopis IS z 11. februarja 2015, ki je bil poslan Abu Sayyafu. V njem so naslovniku naložili, da uredi poslovni odnos s človekom iz al Asadovega kroga. "Pripadniki al Asadovega režima in Islamske države se med sabo ubijajo, v resnici pa so vpleteni v milijonsko trgovino," poudarja ameriško finančno ministrstvo.

Napadi odnesli dobršen del denarja

V zračnih napadih koalicije pod vodstvom ZDA so uničili do 800 milijonov dolarjev gotovine v lasti skrajne Islamske države (IS), je po poročanju STA povedal ameriški generalmajor Peter Gersten. Čeprav je težko določiti, koliko denarja so uspeli uničiti, je Gersten ocenil, da gre gotovo za od 500 do 800 milijonov dolarjev. "Po ocenah so samo v napadu na hišo v iraškem Mosulu uničili 150 milijonov dolarjev gotovine," je dodal po poročanju britanskega BBC.

Koliko bogastva si je IS nagrebel, ni popolnoma znano, a je skupina lani odobrila proračun v višini dveh milijard dolarjev in napovedala 250 milijonov dolarjev presežka. Od takrat je izgubila veliko ozemlja, v zračnih napadih sovražnikov pa so uničili številne naftne obrate in polja v njihovi lasti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • Verniki v teorije zarot bodo takoj skočil v zrak češ da to kljub dokazom ni res. Itak jih nič ne …

  • 11:29 27. April 2016.

    Wall Street Journal!?<br />Kdaj lahko pičakujemo še članek Sputnika?

  • mph
    10:51 27. April 2016.

    To, da je Wall Street Journal nekaj objavil, ali pa CIA, FBI, ... pomeni, da je nedolžen. Naj se banda …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.