Dolarski bankovci 'zasvojeni' s kokainom

Foto: Žurnal24 Vzrok za naraščanje števila bankovcev, ki vsebujejo kokain, vidijo v porastu uži
Ameriška raziskava je pokazala, da je največ bankovcev s sledmi kokaina v ZDA v Washingtonu, najmanj pa na Kitajskem.
Oglej si celoten članek

Največja raziskava do zdaj je pokazala, da ima ameriška prestolnica Washington kar 95 odstotkov dolarskih bankovcev, ki vsebujejo sledi te nedovoljene droge. Odstotek se je v zadnjih dveh letih povečal za 20 odstotkov.

Raziskovalci z Univerze Massachusetts v Dartmouthu so testirali bankovce v več kot 30 mestih po vsem svetu. Vzrok za naraščanje števila bankovcev, ki vsebujejo kokain, vidijo v porastu uživanja te droge. Kokain na bankovcih nakazuje, da so ti priljubljeni med uživalci omenjene droge, ko jih zvite uporabljajo pri uživanju skozi nos. Sledovi kokaina na bankovcih se v večini primerov prenesejo še na druge.

Najčistejše bankovce imajo mormoni
Washington pa ni edino ameriško mesto, v katerem so raziskovalci našli bankovce s sledmi kokaina. Takšna mesta so tudi Baltimore, Boston in Detroit. Med drugimi državami, kjer so preverili prisotnost kokaina na bankovcih, so še Kanada, Brazilija, Kitajska in Japonska. Na Kitajskem je takih bankovcev le 12 odstotkov. Zanimivo je, da so v ameriškem mestu Salt Lake City našli najčistejše bankovce. Mesto je versko in kulturno središče mormonov.

Kriva je recesija
Raziskovalci ocenjujejo, da bi bil lahko vzrok za to tudi večji stres zaradi recesije. Vodja raziskave Yuegang Zuo je nad rezultati raziskave presenečen. "Ne morem zagotovo trditi, toda menim, da bi lahko povečanje odstotka bankovcev s sledmi kokaina povezali z recesijo. Ljudje se v tej finančni krizi očitno obračajo k mamilom," je dejal. Statistika pravi, da okoli šest milijonov Američanov vsako leto uživa kokain. Prebivalci ZDA naj bi na leto skupaj zaužili med 259 in 447 tonami omenjene droge.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.