Donald Trump rožlja z orožjem

Foto: EPA
Foto: EPA
Ameriški predsednik Donald Trump je v intervjuju za današnji Financial Times posvaril, da bodo ZDA same ukrepale proti jedrski grožnji iz Severne Koreje, če Kitajska ne bo povečala pritiska na režim v Pjongjangu. Dodal je, da se bo o tem pogovoril tudi s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom na srečanju ta teden.
Oglej si celoten članek

"Kitajska ima velik vpliv na Severno Korejo. In Kitajska se bo odločila, ali nam pomaga s Severno Korejo ali pa ne," je dejal Trump. Posvaril je, da če bo Peking pomagal, bo to "zelo dobro za Kitajsko", v nasprotnem primeru pa ne dobro za nikogar.

Če se Peking ne bo odločil pomagati, se bodo problema lotile ZDA, je nadaljeval. "To je vse, kar vam povem," je rekel Trump.

Xi se bo v četrtek in petek mudil v ZDA. Prvo srečanje s Trumpom bo potekalo na Floridi, med drugim pa bosta govorila o trgovanju in jedrskemu programu Severne Koreje.

Foto: EPA Donald Trump

Severna Koreja je lani nadaljevala z razvojem jedrskega programa kljub številnim resolucijam Združenih narodov, ki so to prepovedovale. Med drugim so razvili medcelinske rakete, ki pa bi lahko zadele tudi ameriško obalo.

Severna Koreja je do sedaj opravila pet jedrskih poskusov, najmočnejšega lani septembra. Varnostni svet ZN je zato uvedel sankcije proti severnokorejskem režimu. Trump upa, da bo Kitajska okrepila pritisk na svojo sosedo, na drugi strani pa si Peking želi, da bi Washington s Pjongjangom opravil neposredne pogovore.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.