"Dragi turisti, ne vozite se po naših dragih avtocestah ..."

Foto: Pixsell/Dalibor Urukalović
Foto: Pixsell/Dalibor Urukalović
Dragi turisti, ne vozite se po naših dragih avtocestah. Tako se glasi začetek nenavadnega pisma, s katerem hrvaška spletna stran Index poziva vse tujce, naj ne pomagajo hraniti tamkajšnjih "lopovov, ki živijo na grbi davkoplačevalcev."
Oglej si celoten članek

V uredništvo smo prejeli obvestilo oziroma transkript članka, ki so ga objavili na eni najbolj branih hrvaških strani Index.hr. Objavili so ga v več jezikih, zanimivo tokrat tudi v brezhibni slovenščini. Avtorji v njem pozivajo turiste, naj se nikar ne vozijo po tamkajšnjih avtocestah, za vožnjo po katerih je potrebno od danes plačevati kar 10 odstotkov višje cene. 

"Namesto da bi bile avtoceste čim cenejše in tako dostopne za državljane Hrvaške in številne turiste, ki obiskujejo našo državo, so postale same sebi namen. V državi, v kateri je turizem najpomembnejša veja gospodarstva, ima dviganje cen avtoceste dva učinka: hranjenje lopovov, ki živijo na grbi davkoplačevalcev in zavračanje turistov, ki za razliko od lopovov, zares prispevajo k celi državi."

"Brez okolišenja, sama gradnja avtocest  je obremenjena z vrsto korupcijskih škandalov. Na primer, tuneli so se brez kakršne koli potrebe barvali večkrat in zato so se porabili miljoni kun."

"V pobudi "Ne damo naših avtocest" so se državljani odločili, da avtocest ne želijo prepustiti koncesionarjev, ampak jih obdržati v državnem lastništvu. Tako je milijarde kun težko breme, ki se še naprej povečuje, ostalo na plečih državljanov." 

"Podražitev cestnin je utemeljena z besedami, da 'je za hrvaški cestni sektor značilna visoka zadolženost in nezmožnost poplačila posojil'. V prevodu - avtoceste so v dolgovih in bomo denar vzeli državljanom ter tujim turistom."

"Eden od razlogov, zaradi katerih so hrvaške avtoceste tako drago in neučinkovito podjetje, je veliko število zaposlenih po politični liniji. Denar, ki odteka za njihove plače, dodatno sesa denar davkoplačevalcev."

"Cene so postali tako brezobzirno visoke, da so na nekaterih cestah višje kot cene letne vinjete v nekaterih evropskih državah."

Svetujejo poceni in lepše poti

"Samo za primerjavo, stroški prevoza od Zagreba do Splita znašajo 26.81 evrov. To pomeni, da nas bo vožnja od Zagreba do Splita in nazaj, stala toliko kot Bolgare in Slovake stane vožna po vseh avtocestah po vsej državi, celo leto."

V nadaljevanju avtorji pravijo, da so narisali alternativen zemljevid poti, ki turiste vozijo po zastonjskih cestah, med drugim pa imajo na ta način obiskovalci njihove države tudi možnost obiska številnih hrvaških znamenitosti. 

Slovenci se po številu turistov na Hrvaškem uvrščajo na drugo mesto. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 19:56 11. Julij 2017.

    Ha, ha Ludvik. Všeč mi je tvoja reakcija....

  • 12:33 2. Julij 2017.

    LJ- NM -Metlika-Ozalj /po mejnem prehodu takoj levo - KA - Slunj - Rakovica -Grabovac levo /kamionska cesta preko Ličkog …

  • 07:50 2. Julij 2017.

    samo se pa tudi postaraš preden kam prideš

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.