Dramatičen upad števila divjih živali

Foto: Youtube
Foto: Youtube
Londonsko zoološko združenje opozarja na dramatičen upad števila divjih živali v zadnjih štiridesetih letih.
Oglej si celoten članek

Združenje je pripravilo novo poročilo, ki v primerjavi s tistim izpred dveh let, kaže zelo zaskrbljujočo sliko. Število sesalcev, ptičev, plazilcev, dvoživk in rib se je v povprečju zmanjšalo za polovico. Največji padec so zaznali v skupini sladkovodnih živalskih vrst. 

Ekipa, ki je pripravila poročilo, poudarja, da so od izdaje zadnjega poročila izboljšali metodologijo, a je kljub temu rezultat še bolj zaskrbljujoč kot pred dvema letoma. Takratne ocene so kazale "samo“ 30-odstotno zmanjšanje števila divjih živali. 

Med podatki, ki so jih izpostavili, je tako zmanjšanje števila levov v Gani za 90 odstotkov v zadnjih 40 letih. V Zahodni Afriki se prosto sprehaja le še med 6 in 7 odstotki slonov, v primerjavi s številkami v preteklosti. V zadnjem stoletju se je število tigrov v divjini zmanjšalo s 100.000 na 3.000 živali. Od leta 1970 zbirajo podatke za več kot 10.000 vretenčarjev in prav pri vseh beležijo padec v njihovem številu. Pri tem pa dodajajo, da se trend padanja ne upočasnjuje.  

Za tako drastično zmanjševanje je v prvi vrsti odgovoren človek. Na populacijo živali namreč vplivajo tako sekanje gozdov, lovljenje prevelikega števila rib, črpanje vode iz rek in zajetij ter izpusti ogljikovega monoksida.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.