Dramatični posnetki požara iz Dalmacije: "Pustite vse in zbežite!"

Gasilcem požara, ki je včeraj okoli poldneva izbruhnil na območju Šibenika, še vedno ni uspelo lokalizirati. Na srečo jim je uspelo preprečiti, da bi se širil. Nekatere ceste so še vedno zaprte, pri gašenju še vedno pomagajo tri letala canadair.
Oglej si celoten članek

Predstavnik gasilcev iz Šibeniško-kninske županije je povedal, da imajo požar pod nadzorom, a da je še daleč trenutek, ko bodo lahko rekli, da so ga lokalizirali.

Po zadnjih podatkih je ogenj uničil 3.300 hektarov veliko območje. "To je velikansko območje. Okoli Vodic je veliko borovega gozda, imeli smo srečo, da se požar ni razširil tja," so povedali gasilci.

"Stanje je boljše, ni velikih ognjenih front in nenadzorovanega širjenja proti Vodicam. Vremenske razmere so ugodne," je danes zjutraj prek Twitterja sporočil tudi hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je obiskal prizorišče požara.

Dodal je, da se je z ognjem ponoči spopadalo 350 gasilcev iz šibeniško-kninske županije in še šestih drugih županij. Pri gašenju so pomagali številni lokalni prebivalci in vojaki ter 75 policistov, ki so zavarovali požarišča.

Glavni poveljnik hrvaških gasilcev Slavko Tucaković je danes za hrvaški portal N1 dejal, da se požar, ki se je do večera dodobra razdivjal, sedaj ne širi več nenadzorovano.

Ob tem je povedal, da poškodovanih ni bilo, z izjemo gasilca, ki se je lažje poškodoval ob padcu v vodnjak, vendar so ga hitro oskrbeli. "Situacija v Raslini in Zatonu je pod kontrolo," je še dejal.

Na terenu so danes po njegovih besedah vse sile, materialna škoda pa je velika. Med drugim je zgorelo več hiš in vozil. "Sinoči je bilo na terenu 350 gasilcev, vojska in civilno prebivalstvo. Zgorelo je najmanj 20 hiš," je Tucaković pojasnil za hrvaške medije.

Na spletu se je medtem razširil dramatičen posnetek reševanja ene od družin, ki jim je ogenj uničil posestvo. Imeli so srečo v nesreči, da je družini pri begu iz ognjenih zubljev pomagal canadair.

"Pustite vse in zbežite!" je v nekem trenutku slišati enega od družine, ki želi ognju preprečiti, da bi se razširil na njihov oljčnik.

Družina Trokić je v Zatonu reševala svojo domačijo, oljčnik in vinograd. "V nekem trenutku smo se znašli obkroženi z ognjem in nismo mogli pobegniti. Ogenj je naenkrat preskočil nekaj sto metrov in goreti so začele naše oljke. Na srečo je območje urejeno, ni bilo visoke trave, ki bi lahko gorela. A kljub temu smo živi samo po zaslugi pilota letala, ki je zadnji trenutek razlil vodo, da smo lahko po pogašenem območju lahko ušli," je povedal Damir Trokić.

Zaradi požara bilo na območju šibeniško-kninsko županije v sredo zaprtih več cest. Jadranska magistrala je odprta. Ponovno je prevozna tudi cesta od šibeniškega mosta do vhoda v Vodice, zaprta pa sta del obvoznice v Vodicah in cesta Vodice-Gaćelezi, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:50 14. Julij 2022.

    no ljudje glejte in se učite. in potem kadilci se vsaj malo zadržite da ne bo spet naos gorel kot …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.