Droga, ki podpira terorizem

Foto: Žurnal24 Prihodek od opija v Afganistanu predstavlja neverjetnih sto milijonov dolarjev,
Talibani so leta 2007 prek trgovanja z opijem zaslužili ogromnih 100 milijonov dolarjev. Opij pridelujejo afganistanski kmetje, za katere je to tudi edini vir zaslužka.
Oglej si celoten članek
Antonio Maria Costa, vodja urada OZN za droge in kriminal (UNODC), navaja, da je bila lanska žetev maka vredna skoraj milijardo dolarjev. Po Costovih navedbah naj bi talibani zaslužili ogromno denarja tudi z drugimi dejavnostmi, povezanimi z opijem. "Talibani pridelovalcem ponujajo zaščito laboratorijev, poleg tega pa zagotovijo tudi varno spremstvo za tovor, ki ga prepeljejo čez mejo," še dodaja Costa.

Zlata žila
Zadnja leta je mogoče v Afganistanu videvati cvetoča in bogata polja maka, kmetje pa so pridelovali veliko več, kot je bilo svetovno povpraševanje. "Samo lani je Afganistan pridelal okoli 8000 ton opija. Svet naj bi v zadnjih letih porabil okoli 4000 ton opija, in tu se pojavi presežek, ki je po vsej verjetnosti shranjen v skladiščih preprodajalcev," trdi Costa.

Prihodek od opija predstavlja neverjetnih sto milijonov dolarjev – milijoni, ki gredo v roke preprodajalcem, podkupljenim afganistanskim uradnikom in talibanskim politikom. Po poročanju britanskih uradnikov naj bi šel ta denar v veliki večini za podporo talibanskim vojaškim operacijam.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.