Drugi mož davkarije vpleten v milijonsko prevaro

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Avstralska policija je razbila kriminalno mrežo, ki je državo ogoljufala za 165 milijonov avstralskih dolarjev (110 milijonov evrov). V prevaro sta domnevno vpletena tudi drugi mož avstralske davčne uprave in njegov sin.
Oglej si celoten članek

V enem največjih primerov gospodarskega kriminala v Avstraliji je policija pridržala devet oseb, ki so osumljeni poneverbe 165 milijonov avstralskih dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V primer je vpleten tudi drugi mož avstralske davkarije Michael Cranston, ki je osumljen zlorabe položaja, za kar mu grozi do pet let zapora. Njegov sin Adam naj bi bil eden od vodij odlično organizirane kriminalne združbe. Policija je aretirala tudi Cranstonovo hčerko.

Oblasti so med hišnimi preiskavami v Novem Južnem Walesu zasegle 15 milijonov avstralskih dolarjev gotovine, dve letali, 18 nepremičnin, 24 luksuznih in starodobnih avtomobilov, 12 motorjev, orožje, umetniška dela in redka vina.

"Domnevna vrednost goljufij v tej zaroti je 165 milijon avstralskih dolarjev, odtujenih iz davčnega sistema," je pojasnila predstavnica avstralske policije Leanne Close. Po njenih besedah je bil motiv za kazniva dejanja financiranje razkošnega življenjskega sloga.

Denar preusmerjali v avtomobile, nakit in motorje

Kot je dejala, so osumljenci preusmerjali davkoplačevalski denar v avtomobile, nakit, gotovino in motorje.

Policija je pojasnila, da je legitimno podjetje nakazovalo plače preko vrste podizvajalskih podjetij, ki jih je nadzorovala združba, ta pa so nato davčni upravi plačala le delček zahtevane dohodnine. Preostanek dohodnine so preko mreže podjetij in skladov pospravili v svoje žepe.

Michael Cranston, ki je bil na davkariji zaposlen več kot tri desetletja, ni obtožen, da je bil neposredno vpleten v goljufijo, naj bi pa svojemu sinu omogočil dostop do informacij v sistemu davčne uprave. "V tem trenutku ne verjamemo, da je dejansko vedel za zaroto in goljufijo," je dejala predstavnica policije.

Med aretiranimi jih je šest obtoženih goljufije, preostali pa pranja denarja in izsiljevanja.

Vodja davčne uprave Andrew Mills je povedal, da so uvedli notranjo preiskavo proti štirim uslužbencem davkarije, in zanikal, da bi bilo delovanje uprave ogroženo. "Naši sistemi, nadzori in postopki so delovali učinkovito, lahko smo uspešno izolirali in zaščitili preiskavo, več mesecev smo dobro sodelovali s policijo, da smo sestavili sliko, kaj se je dogajalo," je zatrdil.

Avstralski premier Malcolm Turnbull je dejal, da je policijska operacija pokazala, da nihče, ne glede na položaj, ni nad zakonom, še poroča AFP.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 16:40 18. Maj 2017.

    To se pri nas ne more zgoditi,da bi koga zaprli ali celo obsodili!!

  • 15:29 18. Maj 2017.

    v SI nebi noben sedel; sodstvo bi zadevo pacalo 5-7 let in zadeva bi zastarala; v Avstraliji tipi ze sedijo....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.