Države EU potrdile odločitev o podpisu trgovinskega sporazuma Ceta

Foto: EPA/JACEK TURCZYK
Foto: EPA/JACEK TURCZYK
Države članice EU so danes potrdile podpis trgovinskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta). "Vesel sem, da lahko potrdim, da je EU pripravljena podpisati celovit gospodarski in trgovinski sporazum s Kanado," je nocoj sporočil slovaški premier Robert Fico, čigar država trenutno predseduje EU.
Oglej si celoten članek

"Ceta predstavlja sodoben in napreden sporazum, ki odpira vrata novim priložnostim, medtem ko obenem ščiti pomembne interese. Še več, ima potencial, da tlakuje pot prihodnjim trgovinskim sporazumom," je dejal Robert Fico v sporočilu, ki so ga objavili na spletni strani slovaškega predsedstva.

Države članice so v okviru pisnega postopka potrdile sveženj dokumentov, ki med drugim vključuje sklepe o podpisu, sklenitvi in začasni uporabi sporazuma ter skupno razlagalno izjavo EU in Kanade, ki je pravno zavezujoča.

Članice so se morale do polnoči opredeliti do podpisa sporazuma Ceta. Pred tem so zeleno luč podpisu Cete prižgali tudi belgijski regionalni parlamenti in skupnosti. Med njimi je danes glasoval tudi parlament francosko govoreče regije Valonije, ki je najbolj nasprotovala sporazumu. S tem je bila odstranjena še zadnja ovira, da je lahko tudi Belgija pritrdila podpisu.

Kdaj bo podpis EU in Kanade?

Ali bo pripravljenost EU na podpis pomenila tudi skorajšnji sklic vrha EU in Kanade, ki je bil predviden ta četrtek, a zadnji hip odpovedan, še ni jasno. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je dal vedeti, da bo kanadskega premierja Justina Trudeauja poklical, ko bodo vsi postopki glede podpisa Cete na ravni EU zaključeni.

Po nekaterih informacijah bi Tusk lahko Trudeauja kontaktiral kmalu po sprejeti odločitvi osemindvajseterice, nato pa bi lahko že tudi določili datum skupnega srečanja, na katerem bi najvišji predstavniki EU in Kanade Ceto tudi slovesno podpisali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:51 29. Oktober 2016.

    Upam da ko se bo zgodilo tisto za kar so se ljudi bali da bodo ljudje vse te politike strpali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.