Države naj izpraznijo veleposlništva

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Severnokorejska vlada je obvestila vsa tuja veleposlaništva v državi, da jim po 10. parilu ne morejo več zagotavljati varnosti in naj se pripravijo na evakuacijo diplomatov.
Oglej si celoten članek

Severna Koreja je Rusiji priporočila, naj izprazni svoje veleposlaništvo v Pjongjangu. Kot navaja ruska stran, je severnokorejsko zunanje ministrstvo priporočilo umika osebja izdalo zaradi vse večjih napetosti na Korejskem polotoku.

Rusko veleposlaništvo v Pjongjangu je danes prejelo dopis severnokorejskega zunanjega ministrstva, v katerem jim predlaga evakuacijo veleposlaništva, je za rusko agencijo Interfax dejal predstavnik veleposlaništva Denis Samsonov. Po ruskih podatkih je Pjongjang tovrsten ukrep predlagal več državam.

Kot je dejal Samsonov, so trenutno v fazi odločanja, kaj naj storijo. Rusija ima skupno mejo s Severno Korejo.

V Sofiji je tiskovni predstavnik bolgarskega zunanjega ministrstva Dimitar Japrakov sporočil, da je Pjongjang poslal pisma Bolgariji in drugim članicam Evropske unije, v katerih jih je pozval, naj razmislijo o umiku diplomatskega osebja iz Pjongjanga iz varnostnih razlogov. Dodal je, da je pismo podpisal namestnik zunanjega ministra Severne Koreje.

Po njegovih besedah je severnokorejsko zunanje ministrstvo poklicalo vse tuje veleposlanike v Pjongjangu in jim sporočilo, da so jim pripravljeni pomagati, če bi želeli evakuirati osebje.

Dodal je, da se bodo v soboto sestali vodje misij članic EU v Pjongjangu na pogovorih o skupnem stališču in skupni akciji.

Tudi češko zunanje ministrstvo je potrdilo, da so prejeli pismo, in poudarili, da ima vsako češko veleposlaništvo načrt ravnanja v primeru kriznih razmer. Če bo potrebno, bodo veleposlaništvo, kjer so štirje zaposleni, tudi izpraznili.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Londonu je dejal, da je severnokorejska vlada sporočila, da ne more zagotavljati veleposlaništev in mednarodnih organizacij v državi, zaradi grozečega konflikta od 10. aprila dalje.

Grožnje si sledijo

Pjongjang je v zadnjih tednih izrekel številne grožnje z vojno in jedrskim orožjem in naredil več korakov, ki so na območju občutno zaostrili razmere. Med drugim je danes na vzhodno obalo premestil še drugo raketo srednjega dosega, ki ju je namestila na vozili, opremljeni z izstreliščem.

Zaradi stopnjevanja napetosti je danes nemško zunanje ministrstvo k sebi poklicalo severnokorejskega veleposlanika. Posredovali so mu svojo zaskrbljenost in protest zaradi dogajanja, za katerega je po njihovem prepričanju odgovorna Severna Koreja.

Dejanja Pjongjanga so "popolnoma nesprejemljiva v tonu in vsebini", je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva in dodal, da Nemčija upa v "odločen in enoten" odziv zunanjih ministrov skupine G8, ki se bodo naslednji teden sestali v Londonu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:35 6. April 2013.

    za vse je pa kriva bedna politika UN-na!!

  • 02:02 6. April 2013.

    Let's party begin ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.