Državljanom bo vzel Facebook in YouTube

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Turški premier Recep Tayyip Erdoğan razmišlja o prepovedi spletnih strani YouTube in Facebook po lokalnih volitvah, ki bodo konec meseca.
Oglej si celoten članek

Recep Tayyip Erdoğan se je za ta ukrep zavzel v četrtek pozno zvečer, ko so v javnost, očitno s pomočjo prisluškovanja, prišli posnetki njegovih zasebnih pogovorov.

"Ne bomo dopustili, da Facebook in YouTube uničita našo državo. Sprejeli bomo ukrepe, med drugim zaprtje strani," je dejal Erdoğan, ki že tako ni privrženec spletnih družbenih omrežij. YouTube je bil namreč v Tučiji prepovedan dve leti in so ga šele nedavno odblokirali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Erdoğan namerava prepoved YouTuba in Facebooka uvesti po lokalnih volitvah 30. marca, na katerih bosta premier in njegova vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) preverila svojo priljubljenost na lokalni ravni.

Lastnika časopisa spravil v jok

Posnetki Erdoğanovih pogovorov, katerih pristnost še ni bila potrjena, turškega premierja in njegove zaveznike povezujejo s korupcijo in poskusi nadzora nad mediji. Najnovejši posnetki, ki so se pojavili na straneh družbenih omrežij, razkrivajo Erdoğanove kritike lastnika nekega časopisa na račun poročanja njegovega medija. Ob koncu pogovora je mogoče slišati jok lastnika časopisa.

Erdoğanovi krogi so za tovrstna uhajanja informacij okrivili vplivnega islamskega klerika Fetullaha Gülena, nekoč tesnega zaveznika premierja, zdaj pa njegovega smrtnega sovražnika, ki naj bi poskušal strmoglaviti vlado. Klerik živi v izgnanstvu v ZDA, a ima še številne zaveznike v Turčiji, številni od njih pa delajo v državnih ustanovah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.