Dva dni so ga mučili in zasliševali

Foto: EPA
Foto: EPA
Pakistanec, ki je bil prvi osumljenec za napad v Berlinu, se boji za svoje življenje.
Oglej si celoten članek

Kmalu po napadu v Berlinu so tamkajšnje oblasti prijele mlajšega Pakistanca, ki je bil osumljen, da je izvedel napad na božičnem sejmu. Eden od očividcev mu je sledil dobra dva kilometra in policijo obveščal o tem, kje se nahaja. Kasneje se je izkazalo, da napada ni izvedel

Pakistanec je za The Guardian povedal, da se je vračal z obiska pri prijatelju, ko so ga prestregli policisti. "Ustavil sem se in jim pokazal dokumente," je povedal. Spustili so ga in ga po nekaj sekundah poklicala nazaj ter strpali v avto, ki je s prižganimi lučmi s polno hitrostjo drvel skozi Berlin. 

Kasneje naj bi mu prevezali oči in ga prepeljali z ene policijske postaje na drugo. Po njegovih besedah so bili policisti do njega nasilni. "Ko sem se upiral, so me začeli tepsti," je dejal. Vzeli naj bi celo tri vzorce njegove krvi. 

Foto: EPA Teroristični napad v Berlinu

"Rekli so mi, da je nekdo s tovornjakom zapeljal v množico ljudi, od katerih so številni umrli. Rekli so, da sem vozil jaz in želeli, da to potrdim. Odgovoril sem jim, da o tem ne vem nič," trdi Pakistanec. "Mirno sem jim rekel, da ne znam voziti in da nikoli nisem vozil. Poskušal sem jim pojasniti, da je v moji domovini vojna in da sem zato pobegnil. V Nemčiji so mi ponudili varnost, hrano in zdravila." Ob tem je dodal, da ni bil prepričan, da so ga razumeli. V dveh dneh, kolikor je bil v priporu, je spal na postelji brez vzmetnice, ves čas pa je imel zvezane roke. 

Zdaj se skriva, saj se boji za svoje življenje. Grozijo mu tako v Evropi kot v rodnem Pakistanu. Njegova družina v Pakistanu dnevno prejema grožnje. Vesel je, da so odkrili krivca. "Upam, da se nekega dne moje ime ne bo več povezovalo s tem groznim zločinom," je za The Guardian še povedal nesrečni Pakistanec. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.