E.coli (še) ni v Sloveniji

Izsledki prvih analiz. Sporne bakterije v Sloveniji niso našli. Prenos okužbe na človeka tudi z dotikom. V Avstriji so nevarno bakterijo našli tudi v salami.
Oglej si celoten članek

"Prejeli smo prve rezultate analiz vzorcev sveže zelenjave, odvzetih na slovenskem trgu konec prejšnjega tedna. Ti kažejo, da bakterija E. coli ni bila najdena," so sporočili s kmetijskega ministrstva. Čeprav ni neposredne povezave med zastrupitvami in uživanjem kumar nekaterih španskih pridelovalcev, so na kumarah, vzorčenih v Nemčiji, našli drug sev E. coli, ki je zdravju škodljiv zaradi prisotnosti gena za tvorbo toksina. Zaradi navedenega je treba pošiljke kumar iz Španije še vedno obravnavati kot zdravju škodljive, poudarjajo na ministrstvu.

Za preprečevanje okužb je pomembno:
- temeljito umivanje rok pred rokovanjem z živili, pred jedjo, po kontaktu s surovimi živili, po uporabi stranišča, kontaktu s hišnimi ljubljenčki;
- pri pripravi hrane pazimo, da ne prihaja do navzkrižnega onesnaženje živil preko drugih živil, osebja pri pripravi živil, pribora, kuhinjske opreme;
- da uživamo dobro termično obdelana živila, meso tudi v notranjosti mora doseči 70°C;
- sveže sadje in zelenjavo je treba temeljito oprati tudi preden ju olupimo, da ne bi z mikroorganizmi, ki se lahko nahajajo na površini lupine, pri lupljenju kontaminirali notranjosti sadja in zelenjave.

Prenos tudi z dotikom
"Patogene E. coli se primarno nahajajo v prebavnem traktu toplokrvnih vrst živali, zlasti goveda. V okolje pridejo z živalskimi iztrebki in odplakami. V zunanjem okolju preživijo dalj časa in se lahko razmnožujejo na zelenjavi in drugih živilih," izvor bakterije pojasni Tatjana Frelih iz Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

"Prenos okužbe na človeka je možen z okuženo hrano ali vodo, prek stika z živalmi, možen pa je tudi neposreden prenos z dotikom človek-človek. Sumljiva živila v izbruhih so bila pogosto surovo mleko in sir, goveje meso, sveža zelenjava ter nepasterizirani sadni sokovi," dodaja.

Vir okužbe ostaja neznan
Center za nadzor nalezljivih bolezni v Berlinu je sporočil, da še vedno ne vedo, kje je vir okužb. Število smrtnih žrtev bakterije se je z dosedanjih 16 povzpelo na 17, potem ko so oblasti Spodnje Saške danes sporočile, da je za posledicami okužbe na severu Nemčije v nedeljo umrla 84-letna ženska. Umrla je zaradi hemolitičnega uremičnega sindroma (HUS), pri katerem so prizadete kri in ledvice. Prav HUS je bil usoden za dosedanje smrti kot posledica okužbe.

Število potrjenih primerov te bolezni je s 373 v torek danes naraslo na 470, je sporočil Inštitut Robert Koch, nemški nacionalni center za bolezni.

Španija je napovedala, da preučuje možnost pravnih akcij proti nemškim oblastem v Hamburgu, ki so v minulih dneh krivdo za širjenje bakterije pripisale španski zelenjavi, zaradi česar naj bi tamkajšnji kmetje trpeli po 200 milijonov evrov škode na teden, ogroženih pa je 70 tisoč delovnih mest. Včeraj so v Nemčiji tudi uradno priznali, da so z obtožbami prehitevali in da španske kumarice niso bile vir okužb.

Prvi primer okužbe tudi na Češkem
Na Češkem je ameriška turistka zbolela za drisko, ki jo je povzročila okužba z bakterijo Ehec. Gre za sev bakterije E.coli (Ehec) serotipa 0104, ki naj bi v Nemčiji sprožil val okužb, je danes sporočil pristojni laboratorij v Pragi. Američanka je na Češko pripotovala s severa Nemčije, kjer je po lastnih navedbah jedla solato. Zdravijo jo v bolnišnici v češki prestolnici.

Nevarna bakterija tudi v salami
Avstrijska agencija za zdravje in varnost hrane je objavila opozorilo, da je bila v jelenovi salami italijanskega porekla ugotovljena bakterija escherichia coli (E.coli), ki tvori shiga toksin. Po podatkih avstrijskih organov so salamo prodajali izključno v Avstriji, sporočajo iz Veterinarske uprave RS (Vurs). Italijanski pristojni organi naj bi sicer poročilo o bolj natančnih ugotovitvah in o morebitni prodaji proizvoda v drugih državah podali v kratkem.

Gre za jelenovo salamo (La Piccola Umbria), proizvodne serije 1003, z rokom uporabe do 10. oktobra 2011. Proizvaja jo italijanski Norc Toscana s.r. l. ineria, Saviano.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.