Economist napovedal, ali bo zmagal Trump ali Biden

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ugledni Economist je opravil analizo številk. Rezultat je jasen.
Oglej si celoten članek

Economist je sploh prvič doslej statistično napovedal, kaj se bo zgodilo na ameriških predsedniških volitvah. Uporabili so tehniko strojnega učenja in z njeno pomočjo kombinirali ključne podatke različnih raziskav javnega mnenja, kot sta zadovoljstvo s stanjem v gospodarstvu in podpora zdajšnjemu predsedniku. Na tej podlagi je Economist izdelal podrobno napoved volilnega izida za vsako posamezno ameriško zvezno državo posebej. Analiza se stalno dopolnjuje z novimi vsakodnevnimi podatki. 

Trenutno kaže na gladko zmago demokratskega izzivalca Joeja Bidna. Economist s 86-odstotno verjetnostjo napoveduje, da mu bo uspelo v 52 zveznih državah pridobiti dovolj elektorskih glasov za končno zmago. Potrebuje jih vsaj 270. Če bi šteli samo glasovi volivcev, bi bila zmaga prepričljiva, kažejo trenutne analize, številke so na Bidnovi strani kar 98-odstotno. 

Sedanji republikanski predsednik Donald Trump na drugi strani ima po analizi Economista trenutno le 14-odstotno možnost za dosego 270 elektorskih glasov. Če v ZDA ne bi imeli elektorskega sistema in bi bil enakovreden vsak volilni glas, pa bi bila možnost na ponovitev mandata po trenutnih kazalcih le dvoodstotna. 

Izida volitev pri Economistu zaradi premajhnih razlik v javnem mnenju trenutno ne morejo napovedati za štiri zvezne države: Arizono, Ohio, Severno Karolino in Georgijo, nekaj držav pa je takšnih, kjer trenutno eden ali drugi kandidat še nimata zagotovljene trdne večine in lahko pride še do sprememb.

Natančnejšo analizo z razlago različnih kazalnikov je Economist objavil TUKAJ

Kazalci Economista kažejo, da se je razlika med kandidatoma začela povečevati šele konec marca, to je v času, ko so se tudi v ZDA morali soočiti s posledicami covida-19. Še na začetku marca je imel Trump boljše možnosti za izvolitev kot pa Biden.

Predsedniške volitve, ki bodo potekale hkrati z volitvami v predstavniški dom in za tretjino senata, so napovedane za 3. november.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:19 24. Junij 2020.

    In predsednik bo ostal Trump....

  • 12:09 24. Junij 2020.

    Leta 2016 so Trumpu "ugledneži" napovedovali 5%....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.