Egipčani podprli novo ustavo

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Egipčani so na referendumu prepričljivo podprli novo ustavo, kažejo prvi neuradni izidi dvodnevnega glasovanja, ki se je zaključilo v sredo
Oglej si celoten članek

Ustavo je podprlo več kot 97 odstotkov volivcev, volilna udeležba pa je bila 36,6-odstotna, poroča časnik al-Ahram.

Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva je sicer pred tem sporočil, da je bila volilna udeležba 55-odstotna, kar bi bilo občutno več od 33-odstotne, zabeležene na referendumu leta 2012, ko so Egipčani potrjevali doslej veljavno ustavo.

Tudi egiptovsko predsedstvo je danes izpostavilo "visoko udeležbo" na referendumu. Tiskovni predstavnik je v zvezi s tem dejal, da je šlo za "čudovit dan za Egipt in demokracijo".

Uradnih rezultatov referenduma sicer ni mogoče pričakovati pred soboto.

Egipčani so se od strmoglavljenja dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka leta 2011 tokrat že tretjič izrekali o novi ustavi. Najnovejši osnutek, ki je bil na glasovanju tokrat, odpravlja večino islamistično naravnanih določil v ustavi, ki je bila sprejeta pod lani odstavljenim predsednikom Mohamedom Mursijem.

Na volišča je bilo pozvanih 53 milijonov volivcev, Mursijeva Muslimanska bratovščina pa je pozvala k bojkotu referenduma.

Referendumu bodo v skladu z načrti še letos sledile predsedniške in parlamentarne volitve, na katerih naj bi se na predsedniško mesto skušal zavihteti tudi poveljnik egiptovske vojske Abdel Fatah al Sisi.

Točnega datuma za volitve še ni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.