Egipt: uvedli policijsko uro

Foto: Žurnal24 V Egiptu se danes pripravljajo na najbolj množične demonstracije doslej. (Foto:

Your browser doesn’t support HTML5 video

Protestniki v Egiptu se spopadajo s policijo. Oblasti uvedle policijsko uro, ki pa je ne upoštevajo.
Oglej si celoten članek

Na ulicah Kaira vlada popolni kaos. Spopadajo se protestniki in policija, vladajoči politiki so se odločili na protestnike poslati tudi vojsko. S posnetkov je sicer videti, da se protestniki z vojaki rokujejo, tako da je vprašanje, čigavim ukazom sledijo.

V Kairu, Aleksandriji in Suezu so oblasti uvedle policijsko uro; ljudem je prepovedano zadrževanje na prostem med 18. in 7. uri zjutraj. Protestniki policijske ure ne upoštevajo.

Videoposnetek 17-letnega protestnika, ki ga je domnevno ustrelila policija, si lahko ogledate tukaj.

Pozivi k reformam
V sredo je egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka k reformam pozvala tudi ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton.

Vodafone je sporočil, da je na zahtevo egiptovske vlade v posameznih delih države izključil mobilno telefonsko omrežje.

El Baradej ne sme iz mošeje
Katarska televizija je poročala, da je bil opozicijski politik in Nobelov nagrajenec za mir Mohamed El Baradej aretiran. Kasneje so sporočili, da mu je policija zgolj preprečila odhod iz mošeje, v kateri je zjutraj molil. Tako so mu preprečili udeležbo na protestih.

Ponoči je egiptovska policija sicer že prijela več predstavnikov opozicije, med njimi tudi voditelje prepovedane Muslimanske bratovščine. Ta je svoje privržence pozvala, naj se na ulice podajo tudi danes.

Umrlo šest ljudi, tisoč aretiranih
V zadnjih treh dneh je bilo ubitih najmanj šest ljudi, več deset je bilo ranjenih, okoli tisoč pa aretiranih. Mubarakova vlada je v sredo prepovedala vse proteste, vendar protestniki prepovedi ne spoštujejo.

Proteste v Egiptu je vzpodbudila revolucija v Tuniziji, ki je po 23 letih z oblasti odnesla predsednika Zina El Abidina Ben Alija. Zdaj enaki vzroki – revščina, brezposelnost in nezadovoljstvo nad avtokratskim režimom – stolček majejo tudi 82-letnemu Mubaraku, ki Egiptu vlada že skoraj 30 let.

Iskrica protestov je preskočila tudi v Jemen, kjer so se začeli množični protesti proti vladavini predsednika Alija Abdulaha Saleha, ki najrevnejši arabski državi vlada že skoraj 32 let.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.