Ekstazi resetira vaš bioritem

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ena ali dve tableti ekstazija lahko resetira vaš bioritem in na dolgi rok vpliva na vaše spanje, so ugotovili znanstveniki.
Oglej si celoten članek

"Seveda ekstazi vpliva na spanje, saj je stimulans, a ima tudi dolgotrajen vpliv na bioritem telesa," pravi avstralski znanstvenik Rowan Ogeil, ki je s kolegi z univerze Monash svoje ugotovitve zapisal v publikaciji Psychopharmacology.

Že prejšnje raziskave so pokazale, da je imelo 70 odstotkov uživalcev ekstazija motnje spanja. Ogeil in kolegi pa so tokrat prvič raziskali neposreden vpliv na bioritem telesa.

"Večina ljudi ekstazi uživa občasno, eno ali dve tableti na mesec ali še manj," pravi. Prva tovrstna študija na podganah, ki so jim odmerjali manjše količine ekstazija, pa je pokazala, da ta spremeni delovanje genov, ki so povezani z reguliranjem in ohranjanjem bioritma telesa.

Na spanje podgan je ekstazi vplival še mesec dni po zadnjem zaužitju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:30 24. April 2012.

    Ko ste napisali dolgotrajen sem mislil za celo zivljenje ali vsaj kakih 10 let, ne pa en bogi mesec, jao

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.