Ekvadorci: "Usoda Snowdna v rokah Rusije"

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odločitev o nadaljnji usodi Edwarda Snowdna, ki je javnosti razkril podrobnosti ameriškega nadzora na svetovnem spletu, je v rokah Rusije, je v soboto dejal ekvadorski predsednik Rafael Correa.
Oglej si celoten članek

30-letni Edward Snowden, ki je zaprosil za politični azil v Ekvadorju, se že en teden zadržuje na moskovskem letališču Šeremetjevo.

"Da bi lahko obravnavali njegovo prošnjo za azil, mora (Snowden) biti na ekvadorskem ozemlju," je v intervjuju za zasebno ekvadorsko televizijo Oromar v soboto zvečer pojasnil Rafael Correa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preklican potni list

Nekdanjega pogodbenega analitika ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) so ZDA zaradi razkritja tajnih programov nadzora telefonskih in spletnih komunikacij obtožile vohunstva.

Snowden je prejšnjo nedeljo iz Hongkonga pribežal v Moskvo, kjer je v tranzitnem območju letališča Šeremetjevo, vendar ne more zapustiti države oziroma prečkati ruske meje, saj so mu ZDA preklicale potni list. Po mnenju strokovnjakov bi sicer za pridobitev statusa begunca zadostovalo, če bi mu uspelo priti do ekvadorskega veleposlaništva v Moskvi.

Na potezi Rusija

"V tem trenutku je rešitev glede Snowdnove usode v rokah ruskih oblasti," je še izjavil ekvadorski predsednik in dodal, da bo njegova vlada prisluhnila mnenju ameriških oblasti, vendar bodo končno odločitev sprejeli v Ekvadorju, še poroča AFP.

Kot so pred tem že poročali ruski mediji, naj bi se oblasti Ekvadorja, kjer je Snowden po zgledu ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea zaprosil za politični azil, z ruskimi predstavniki pogovarjale o tem, kaj storiti v zvezi s 30-letnim ubežnikom. ZDA sicer pritiskajo na Rusijo, naj jim izroči Snowdna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.