Krsta Elizabete II. prispela v Edinburgh

Foto: Epa Kraljica Elizabeta - krsta Foto: Epa Kraljica Elizabeta - krsta Foto: Epa Kraljica Elizabeta - krsta Foto: Epa Kraljica Elizabeta - krsta
Z gradu Balmoral na Škotskem je malo po 11. uri po srednjeevropskem času proti Edinburghu krenila krsta pokojne britanske kraljice Elizabete II. Hrastova krsta, pokrita s škotsko zastavo in vencem belega cvetja, je nekaj po 17. uri prispela v škotsko prestolnico.
Oglej si celoten članek

Na gradu, kjer je kraljica v četrtek umrla, so se doslej od nje lahko poslovili le najbližji sorodniki in uslužbenci. Na poti v Edinburgh je krsta prečkala tudi Aberdeen in Dundee.

Ob poti so se zbrale množice ljudi, ki so v tišini mirno spremljale povorko vozil. Nekateri so tudi jokali ali metali cvetje pred pogrebni voz. Lokalni predstavniki so iz spoštovanja spustili glave.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je Elizabeto II. označila za izjemno žensko. "Žalosten in pretresljiv trenutek, ko njena visokost kraljica še zadnjič zapušča svoj ljubljeni Balmoral," je zapisala na Twitterju. "Danes, na njenem potovanju v Edinburgh, se bo Škotska poklonila izjemni ženski," je dodala.

Foto: Epa Kraljica Elizabeta - krsta

Javnost bo lahko bdela ob krsti

V Edinburghu bo pokojnica počivala v rezidenci Holyroodhouse, v ponedeljek pa jo bodo novi britanski kralj Karel III., princesa Anne, princ Andrew in princ Edward pospremili v katedralo St. Giles. Tam bo imela javnost prvič možnost bdeti ob krsti, preden jo odpeljejo v London.

Pogreb kraljice Elizabete II., ki se je v četrtek poslovila v starosti 96 let po več kot 70 letih vladavine, bo 19. septembra v Westminstrski opatiji v Londonu.

Novi kralj Karel III. se je medtem popoldne v Buckinghamski palači v Londonu srečal s predstavniki združenja Commonwealth. Najprej je imel na programu pogovor z generalno sekretarko Patricio Scotland, kasneje pa še sprejem predstavnikov 14 držav, ki priznavajo kralja za svojega voditelja, poroča BBC News.

Ko sta se s soprogo Camillo pripeljala do Buckinghamske palače, je kraljevi par pozdravila množica ljudi, ki se je zbrala pred poslopjem in tam odlagala cvetje v spomin na pokojno kraljico Elizabeto II.

Na tisoče ljudi vse od novice o kraljičini smrti polaga cvetje pred Buckinghamsko palačo in gradom Windsor. Kraljeva uprava je pozvala žalujoče, da odstranijo ovoje s cvetja, lahko pa poleg cvetja polagajo tudi pisma in kartice. Ne sprejemajo pa plišastih medvedkov, balonov, prižganih sveč ali drugih predmetov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.