Ena gora, dve meritvi

Foto: Žurnal24 Višina Mount Everesta je odvisna od upoštevanja debeline snežne odeje na vrhu go
Kitajska in Nepal sta končala 150-letni spor glede višine najvišje gore sveta Mount Everest. Državi sta se dogovorili, da je višina gore odvisna od upoštevanja debeline snega na vrhu.
Oglej si celoten članek

Nepal tako zagovarja trditev, da najvišja gora na svetu meri 8.848 metrov, Kitajci pa so prepričani, da je ta nižja za štiri metre.

Po večletnih usklajevanjih so se nepalske in kitajske oblasti dogovorile, da bosta za goro veljali dve meritvi.

"Kitajska stran je sprejela nepalske trditve, da je gora z upoštevanjem debeline snežne odeje na vrhu visoka 8.848 metrov, medtem ko je nepalska stran sprejela kitajske trditve, da je gora brez snežne odeje visoka 8.844 metrov," je dejal predstavnik nepalskega oddelka za raziskave za časnik Kathmandu Post.

Kitajska in Nepal sta bila glede višine najvišje gore na svetu v sporu že vse od leta 1856. Meritev 8.848 metrov velja od leta 1955, ko jo je izmeril indijski znanstvenik. Pri tem je upošteval debelino snežne odeje. 

Maja leta 1999 pa so ameriški znanstveniki s pomočjo tehnologije GPS izmerili, da je gora visoka 8.850 metrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.